Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zal Oezbekistan instorting van de uienprijzen kunnen voorkomen?

Volgens analisten van EastFruit zou Oezbekistan in 2023 een recordoogst aan uien kunnen binnenhalen. De schattingen van een mogelijke toename van de uienproductie lopen sterk uiteen, maar het meest pessimistische scenario, geuit door spelers op de Oezbeekse markt en lokale experts, laat een opbrengststijging zien van ten minste 30-40% ten opzichte van de gemiddelde jaarlijkse indicatoren, hoewel er ook zijn die geloven dat de oogst zelfs kan verdubbelen.

Met een gemiddelde jaarlijkse opbrengst van 1,2-1,4 miljoen ton uien, volgens FAOSTAT, betekent een toename van 30% 400.00 ton uien extra, wat veel is. Bedenk dat Oezbekistan gemiddeld 200.000 ton uien per jaar exporteert en in het meest pessimistische scenario zal het in 2023/24 600.000 ton uien het land uit moeten persen.

Zoals te zien is in de grafiek hierboven, is er nog geen uitgesproken gevoel van een recordoogst op basis van het prijsniveau. Bovendien zijn de prijzen al ongeveer vijf weken op rij redelijk stabiel. Dit wordt verklaard door de ongelooflijk hoge uienexport na het opheffen van de exportbeperkingen en in ieder geval tot eind juni. Zoals we al schreven, werd er in maart-juni 2023 minstens 222 duizend ton uien geëxporteerd uit Oezbekistan, wat een record was voor zo'n korte periode.

Op dat moment was de uienoogst in landen met een kouder klimaat echter nog niet begonnen. Nu is de situatie helemaal anders. De uienprijzen storten nu zelfs in op de Oekraïense markt, die meer dan 80% van zijn traditionele uienteeltgebieden heeft verloren als gevolg van het opblazen van de Kakhovka-dam door de Russische invallers en de vernietiging en plundering van irrigatiesystemen, opslagfaciliteiten, sorteerlijnen, landbouwmachines en andere elementen van de productietechnologie in de tijdelijk bezette gebieden van de Oekraïense regio's Kherson en Zaporizhzhia. Tegelijkertijd is de belangrijkste uienoogst in Oekraïne en andere grote Europese uientelende landen, zoals Polen, Nederland en Duitsland, nog niet geoogst. Daarom is de druk op de uienprijzen nog maar net begonnen.

Klik hier om het volledige artikel te lezen.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: