Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Britse Brexit-controles op vers voedsel uit EU voor vijfde keer uitgesteld

De Britse regering heeft de invoering van grenscontroles op dierlijke en plantaardige producten opnieuw uitgesteld. Europese exporteurs kunnen ook na oktober nog enkele maanden min of meer ongehinderd hun handel naar het Verenigd Koninkrijk blijven sturen. Het is al de vijfde keer dat de Britten de brexitcontroles uitstellen. Ditmaal gaat het om een relatief korte vertraging. De eerste nieuwe grensformaliteiten worden niet in oktober, maar op 31 januari 2024 geïntroduceerd.

In dit kader is het definitieve Border Target Operating Model van Groot-Brittannië gepubliceerd. Dit model beschrijft een nieuwe aanpak voor veiligheidscontroles die van toepassing zijn op alle importen en sanitaire en fytosanitaire controles van planten en plantaardige producten aan de grens. Het beschrijft hoe de controles zullen worden vereenvoudigd en gedigitaliseerd en wat de ambitie is voor het nieuwe gemeenschappelijke handelsloket van het VK dat vanaf eind januari 2024 geleidelijk zal worden ingevoerd.

Aangenomen dat er niet nog meer vertraging komt, zullen Europese exporteurs zendingen vanaf 31 januari 2024 moeten voorzien van een gezondheidsverklaring. Op 30 april 2024 komen er fysieke controles, en tot slot op 31 oktober 2024 verplichte veiligheidsaangiften. Eerder deze zomer schrapte de Britse regering al een plan om de Europese CE-markering voor productveiligheid te vervangen door een Britse UKCA-certificering. In plaats daarvan zullen CE en UKCA naast elkaar blijven bestaan.

Nigel Jenney, CEO van het Fresh Produce Consortium: "FPC is blij met de publicatie van het definitieve Border Target Operating Model. Het is duidelijk dat de regering gehoor heeft gegeven aan onze zorgen en nu een unieke grensaanpak zal implementeren ten gunste van consumenten en de industrie. Deze gerichte risicogebaseerde aanpak zal de Britse bioveiligheid versterken en zelfregulering bevorderen om verstoringen in de toeleveringsketen tot een minimum te beperken."

"Laten we duidelijk zijn, er blijven uitdagingen. Dit is echter een gedurfde stap voorwaarts om onze ambitie te verwezenlijken om een wereldwijd leidende keuzebestemming te worden die de import en export van AGF, bloemen en planten bevordert," besluit Jenney.

Klik hier voor de nieuwe regels van de Britse overheid

Voor meer informatie:
Gov.uk
[email protected]

Publicatiedatum: