Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lüder Böhling, Heide-Zwiebel AG:

"Nieuw oogst uien komt op evenwichtige markt"

Heide Zwiebel AG is bezig met de oogst van de eerste, vroege zaaiuien van de nieuwe teelt. "De eerste 600 ton vroege zaaiuien zijn al geoogst en worden nu gedroogd, waarna de hoofdoogst binnenkort zal beginnen. We kunnen nog niet te veel zeggen over de oogstvooruitzichten, omdat de percelen er heel verschillend uitzien. De zaaiomstandigheden waren deels uitdagend: door de kou en de vochtigheid hebben we relatief laat gezaaid, wat een navenant effect had op de groei. Tegelijkertijd was er met rond één miljoen planten per hectare een uitstekend aantal op sommige percelen, maar er waren ook stukken die sterk zijn uitgedund. De herbicidenmaatregelen werden dit jaar ook met succes uitgevoerd, wat op zijn beurt een positief effect had op de planten," beschrijft Lüder Böhling, algemeen directeur en bestuurslid van Heide-Zwiebel AG.

"Dankzij voldoende irrigatiemogelijkheden zijn de bedrijven ook goed door de hittefase gekomen", vervolgt de uienhandelaar. "Toch hebben we meer problemen met meeldauw in vergelijking met vorig jaar. Voor de rest zijn we er echter goed vanaf gekomen in vergelijking met andere teeltgebieden in Duitsland. Er kan echter nog veel gebeuren in de resterende weken tot het begin van de hoofdoogst. Maar we zullen dit jaar zeker geen recordoogst hebben, eerder een zwak gemiddelde."

Heide-Zwiebel AG, gevestigd in Uelzen, vermarkt de uien van in totaal 19 leden. De belangrijkste klant is de Duitse retail. In termen van marketing is de uitgangspositie voor Duitse uien aan het begin van het seizoen bijzonder positief. Böhling: "We zien momenteel een vrij stabiel prijsniveau met prijzen per kilo rond de 0,60-0,70 euro voor gesorteerde gele uien. Prijzen voor regionaal product zijn hoger. Daarom beginnen we het seizoen ook met hoge prijzen. Bovendien is de markt op dit moment bijzonder toegankelijk. Behalve voor kleinere volumes zaaiuien zijn er nauwelijks problemen, zodat onze afzet voor verpakt product op een evenwichtige markt arriveren."

Kansen in de uienteelt
De kerncompetentie van Heide-Zwiebel AG is de teelt en distributie van verpakte gele uien in de sortering 40-60 / 50-70. "Voor rode uien is de areaalontwikkeling onder onze leden relatief constant tot licht stijgend. Ik zie een interessant toekomstpotentieel, vooral in rode uien van maat 70+, omdat deze geschikt zijn voor zowel verwerking als verpakking en export. Biologische uien zijn de laatste tijd stagnerende door inflatie en prijzen, dus ik verwacht dit jaar geen verdere daling, maar eerder een stabilisatie."

In het algemeen blijft de uienteelt aan belang winnen. "De interesse blijft groot, maar de beschikbaarheid van water zou een beperkende factor kunnen zijn. Niettemin heeft de beslissing van enkele grote aardappelhandelaren om uien in hun portefeuille op te nemen een motiverend effect op de telers. Aan de andere kant leiden areaaluitbreidingen in heel Europa tot grotere volumes, die ook geplaatst moeten worden."

Export naar andere Europese landen
In lijn met de volumestijging kijkt Heide-Zwiebel AG ook steeds vaker over de landsgrenzen heen. "We hebben een bepaalde markt in Polen en Tsjechië. Daarnaast zien we ook exportmogelijkheden in Zuid-Europa vanwege de weersrampen daar. Van tijd tot tijd krijgen we aanvragen uit Scandinavië, vooral Denemarken. Maar het zijn geen noemenswaardige hoeveelheden die daarheen worden verstuurd," besluit Böhling.

Voor meer informatie:
Lüder Böhling
Heide-Zwiebel AG
Flachskamp 25, Klein Süstedt
D-29525 Uelzen, Duitsland
+49 (0)581 97355050
info@heide-zwiebel.de
www.heide-zwiebel.de

Publicatiedatum: