Meer gele uien geteeld, maar areaal aardappelen kleiner in Nederland

Het akkerbouwareaal is in 2023 met 14,4 duizend hectare toegenomen tot 549 duizend hectare. Zaaiuien en peulvruchten werden meer geteeld dan in 2022. Aardappelen zijn in 2023 minder geteeld. Ondanks de stijging in 2023 is het totale areaal akkerbouwgewassen ten opzichte van 2000 met ruim 13 procent afgenomen. Dit blijkt uit de voorlopige uitkomsten van de Landbouwtelling 2023 van het CBS.

Meer gele zaaiuien geteeld
Het totale areaal zaaiuien besloeg 29,2 duizend hectare. Dat is bijna 2 duizend hectare meer (6,7 procent) dan in 2022. In dat jaar nam de oppervlakte zaaiuien nog met 9 procent af. Op 87 procent van het areaal werden gele zaaiuien geteeld (82 procent in 2022), op de overige 13 procent rode zaaiuien.

Teeltoppervlakte consumptieaardappelen iets kleiner
De oppervlakte waarop consumptieaardappelen werden geteeld daalde met 1,5 procent, tot 75 duizend hectare. In 2022 steeg het areaal consumptieaardappelen nog met 7,3 procent. De arealen poot- en zetmeelaardappelen krompen met respectievelijk 7,2 procent en 1,8 procent.

Bijna de helft (48 procent) van de oppervlakte aan aardappelen bestond in 2023 uit consumptieaardappelen. Poot- en zetmeelaardappelen vormden beide ongeveer een kwart van het areaal.

Eiwitrijke peulvruchten in de lift
Eiwitrijke peulvruchten (zoals bruine bonen en veldbonen) hebben nog geen grote teeltoppervlakte, maar het areaal is wel sterk gegroeid. Het totale areaal peulvruchten groeide met 81 procent naar 7,8 duizend hectare. Deze stijging komt vooral doordat het areaal veldbonen verdubbelde (tot 4,3 duizend hectare).

Bron: CBS


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.