Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Robuuste aardappel centraal tijdens eerste aardappelvelddag

Afgelopen woensdag organiseerde Proefboerderij Rusthoeve en Delphy ZW de eerste aardappelvelddag. Deze stond in het teken van de ‘robuuste aardappel’ en maakt onderdeel uit van het programma ‘zero emissie akkerbouw’. Binnen dit programma is het uitgangspunt dat we gezond en veilig voedsel produceren met een goed rendement en respect voor natuur en milieu. We proberen efficiënt met mineralen om te gaan en met gewasbeschermingsmiddelen. Hiervoor is er op Rusthoeve met de volgende partijen een onderzoek aangelegd, Europlant, Select Potato, HZPC, Meijer, van Iperen, Agrocentrum SB Soliplant en de provincie Zeeland.

Ruim 100 telers waren aanwezig en kregen eerste een plenaire inleiding van Cor van Oers (Delphy) over het programma de robuuste aardappel. Daarna was het de beurt aan twee inleiders. Allereerst nam Dick Hylkeman, directeur van de NOA het woord. Hij schetste een overview van de aardappelsector en gaf aan dat we erg blij moeten zijn met het onderzoek wat hier ligt want, we hebben hier alles bij elkaar de gehele keten, veredeling, teelt en afzet.

Ook de heer Arno Vael, als gedeputeerde voor landbouw van de provincie Zeeland beaamde dit en brak ook een lans voor het zorgvuldig gebruik van gewasbeschermingsmiddelen waar de provincie Zeeland en waterschap Scheldestromen financieel hadden bijgedragen om ruim 30 wasplaatsen voor landbouwspuiten aan te leggen. Maar vooral legde hij de nadruk op het belang van zoet water wat zorgt voor een geode robuuste groei en een efficiënt gebruik van stikstof. Na dit plenaire deel werden de bezoekers per taxi vervoerd naar het proefveld waar ze op elk onderdeel toelichting kregen. Hier waren mooie verschillen te zien die veel discussie opleverde. Dominique Cammaert (onderzoeker bij Delphy) en Eelco Boot (Rusthoeve) leidde hier alles in goede banen. De definitieve resultaten worden later bekend gemaakt.

Gedeputeerde Arno Vael

Dick Hylkema van de NAO

Voor meer informatie:
Delphy
Agro Business Park 5
6708 PV Wageningen
+31 (0)317 - 491 578
info@delphy.nl
www.delphy.nl

Publicatiedatum: