Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uienprijs in Moldavië sterk gedaald

In de laatste week van augustus daalden de prijzen voor gele uien op de Moldavische markt met gemiddeld 29%, van 7 naar 5 lei/kg (€0,26/kg). Dit is een verwachte ontwikkeling van de situatie. Begin vorige maand voorspelden analisten van EastFruit dat tegen september de gemiddelde groothandelsprijs van uien in Moldavië zou dalen tot ongeveer het niveau dat gebruikelijk is voor de eerste herfstmaand in 2019-2021: 4-5 lei/kg (€0,21-0,26/kg). In deze context lijkt het gemiddelde niveau van de groothandelsprijzen voor uien in september vorig jaar - 8 lei/kg (€0,38/kg) - des te ongewoner.

Volgens markthandelaren hebben de ongekend hoge prijzen voor uien in het afgelopen verkoopseizoen de teeltplannen van de Moldavische groentetelers voor het lopende jaar beïnvloed. Volgens EastFruit hebben ze de teelt voor 2023 met ongeveer 10-20% uitgebreid. Als de weersomstandigheden in het voorjaar gunstiger waren geweest, hadden de uienplantages nog verder kunnen worden uitgebreid.

Maar zelfs een relatief kleine areaaluitbreiding had een grote invloed op de marktomstandigheden. Volgens de feedback van groentetelers werden uien dit jaar gezaaid door een aanzienlijk aantal telers die zich nooit eerder in de teelt van dit gewas hadden gespecialiseerd. Als gevolg hiervan ontving de Moldavische markt eind augustus, begin september grote partijen uien van slechte kwaliteit.

Enerzijds zet deze factor de gemiddelde groothandelsprijs van uien in Moldavië onder druk. Op dit moment wordt een aanzienlijk deel van de uien van gemiddelde en lagere kwaliteit al verkocht tegen de prijs van 4-4,5 lei/kg. Aan de andere kant ondermijnt het overheersende aanbod van uien van lage kwaliteit op de Moldavische markt de vooruitzichten voor uienexport naar EU-landen. Sommige Moldavische teeltbedrijven hebben in augustus kleine partijen uien naar Roemenië en Oostenrijk gestuurd. Oekraïense telers kunnen nu echter goedkopere en niet minder hoogwaardige uien aanbieden op de Europese markt.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: