Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gewas- en bodemsensor van SmartFarm door Rijk Zwaan gebruikt

Momenteel werken ze bij Rijk Zwaan aan een nieuw project onder leiding van Sjoerd Rombout. Binnen dit project wordt gezocht naar manieren om watermanagement te innoveren. Daarvoor wordt de FieldMates, een gewas- en bodemsensor van SmartFarm ingezet. Smart Farm is daarom langs gegaan bij Rijk Zwaan om zich te laten informeren over alle ins en outs.


Sjoerd Rombout en Karsten Rienstra

Sjoerd Rombout
Sjoerd Rombout, Agronomist bij Rijk Zwaan, speelt een cruciale rol binnen de Breeding Operations. Binnen veredeling is het belangrijk om de omgevingsfactoren zo uniform mogelijk te houden. De reden is om de onderliggende verschillen tussen rassen puur genetisch van aard zijn. Sjoerd zijn rol is om te kijken naar verbeterpunten en technieken om dit te bewerkstelligen. Van bodemsoort, tot beregening, tot bespuitingen en alles wat verder bij de teelt komt kijken. Sjoerd stuurt de Field Managers (telers) aan om dit doel te behalen.

Het inzetten van de FieldMate
Het project waar Sjoerd de FieldMate voor inzet gaat om watermanagement in veredelingsproeven. Op dit moment wordt water gegeven op basis van de ervaring en de intuïtie van de Field Managers. Met het oog op de wet- en regelgeving in de toekomst weten we dat water schaarser wordt. Beregening moet steeds meer verantwoord worden, de reden voor Sjoerd om met dit project te beginnen. Het idee is om technologie in te zetten om te helpen bij het uniformiseren van water geven.

Dit komt drie dingen ten goede. Eén: het draagt bij aan het uniformiseren van de omgevingsfactoren ten behoeve van de veredelingsproeven. Dit omdat je de menselijke factor eruit haalt. Ten tweede geef je hierdoor alleen water wat de planten nodig hebben en zet je niet onnodig veel water in. Ten derde geeft het de veredelaar de mogelijkheid om goed te zien hoe rassen reageren op droogte stress of juist water stress, en kunnen ze dit eventueel juist beter opwekken.

Ervaring met de FieldMate
Het project is pas dit jaar gestart, maar de pilot van afgelopen jaar gaf eerder al aanleiding om ermee te beginnen. Binnen Rijk Zwaan is de FieldMate niet onbekend. Zowel bij de zaadproductie als bij de breeding wordt de FieldMate al op grote schaal ingezet. In breeding hoofdzakelijk voor het verzamelen van data van weersgegevens en ziekteperiodes om zo rassen beter te kunnen beoordelen. In zaadproductie wordt de FieldMate door productiemanagers ingezet om hun percelen te monitoren.

Een mooi voorbeeld doet zich voor in Spanje, waar een productiemanager zijn veldbezoeken coördineert op basis van de gegevens van de FieldMate. Hij adviseert telers over het inzetten van middelen en uitvoeren van activiteiten door de FieldMate. Zo laat hij, als een gewas te nat is, iedereen weten dat ze niet naar dat veld moeten gaan in verband met gevaar voor Xanthomonas besmetting.

Voor meer informatie:
SmartFarm
Stadhuisplein 345a
5038TH Tilburg
Tel: +31 (0)85 773 14
[email protected]
https://smartfarm.nl

Publicatiedatum: