Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Meer biodiverse akkers in Zeeland dankzij hulp provincie"

Opnieuw kunnen akkerbouwers in Zeeland soortenrijke groenbemesters met korting bestellen dankzij een bijdrage van de provincie. Groenbemesters of vanggewassen worden ingezaaid na de oogst om de bodem te beschermen in de winter. Dankzij subsidie kunnen boeren nu duurdere mengsels met korting krijgen, en daardoor meer verschillende soorten inzaaien waardoor de biodiversiteit toeneemt, de bodem verbetert en het kunstmestgebruik gereduceerd.

De succesvolle campagne ‘1001ha groenbemesters’ van Urgenda en ZLTO startte vorig jaar met een pilot van 200 hectare in Zeeland en is inmiddels landelijk opgeschaald. Zeeuwse akkerbouwers zijn enthousiast over de campagne en zijn de provincie dankbaar voor deze tweede bijdrage van de provincie.

Succes Zeeuwse pilot
Na het succes van 1001ha kruidenrijk grasland – korting op kruidenrijke grasmengsels - pakten ZLTO en Urgenda in 2022 het idee op om deze actie uit te breiden met een kortingsactie voor "Soortenrijke Groenbemestermengsels voor akkerbouwers. 40 Zeeuwse akkerbouwers ieder vijf hectare biodiverse groenbemestermengsels. De resultaten bleken positief: binnen 1,5 week waren de mengsels uitverkocht. Uit een enquête onder de deelnemers bleek dat er een vijfde minder kunstmest werd gebruikt in de vervolgteelt, én één vijfde minder dierlijke mest. Voor 1 op de 3 boeren was dit het eerste experiment met een soortenrijk mengsel en géén van deze boeren is ontevreden. 71% wilde zeker door met soortenrijke mengsels met vlinderbloemige soorten die de stikstof(mest) uit de lucht halen."

Zeeland draagt opnieuw bij
Na het succes van deze pilot schaalde de actie afgelopen voorjaar op naar landelijk niveau: dankzij donateurs van Urgenda kunnen akkerbouwers dit jaar in heel het land groenbemestermengsels van DSV Zaden of Zaadhandel Neutkens bestellen met zo’n 40% korting. "Ook droegen de provincies Limburg, Groningen en Flevoland bij met ieder ruim 200 hectare aan korting. En nu doet dus ook Zeeland opnieuw mee met 200 hectare voor 40 nieuwe akkerbouwers. Akkerbouwers kunnen de mengsels met korting bestellen via de website van 1001ha Groenbemesters. Het doel van 1001 hectare is landelijk al bijna bereikt."

Bron: Urgenda

Publicatiedatum: