Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stortregens domper op late Spaanse uienoogst

De stortregens in het zog van de mediterrane storm Dana vorige week in het binnenland van Spanje hebben op sommige plaatsen zware overstromingen veroorzaakt en de late uienteelt in het noorden van de provincies Ciudad Real, Toledo en, in mindere mate, Cuenca getroffen.

Er wordt geraamd dat er tussen de 300 en 400 hectare uien verloren is gegaan. Hoe dan ook gaat het hier om slechts 3-4% van het totale uienareaal in Spanje.

El cierre del canal horeca causa un exceso de cebollas espaƱolas grandes

Voordat de Dana-storm toesloeg waren er ook al vier hittegolven deze zomer, die, samen met de droogte, hebben gezorgd voor een opbrengstdaling van ongeveer 20% in Spanje voor het huidige uienseizoen 2023-2024, ondanks het feit dat het areaal met 12% was toegenomen.

"De extreme hitte en droogte hebben de irrigatie in de beginfase van de bollenontwikkeling sterk beperkt, waardoor de maten kleiner uitvallen en de totale opbrengst aanzienlijk is gedaald", zegt Luis Fernando Rubio, directeur van Procecam, de vereniging van uientelers van Castilla-La Mancha. "Maar in een droog jaar zijn de uien wel heel gezond, want er duiken geen schimmelziekten op. Dat is de positieve kant van de zaak."

De prijzen voor Spaanse uien zijn hoog door het beperkte aanbod en omdat de oogsten in andere Europese landen vertraging hebben opgelopen. "In juli en augustus was er een gat tussen het einde van het vorige seizoen en de nieuwe oogst, omdat de voorraden eerder opraakten dan normaal. Dat zag je vooral in augustus, omdat de oogst in landen zoals Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk later van start is gegaan. Er zijn momenten van spanning op de markt geweest en de prijzen zijn omhooggeschoten, hoewel we niet mogen vergeten dat er nog steeds weinig winst wordt gemaakt", besluit Luis Fernando Rubio.

Voor meer informatie:
Luis Fernando Rubio
Procecam
Calle San Clemente, 50
02600 Villarrobledo (Albacete) - Spanje
[email protected]
www.procecam.es

Publicatiedatum: