Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Export Schotse pootaardappelen naar Noord-Ierland hervat

Door nieuwe voorschriften kunnen Schotse pootaardappelen vanaf 30 september weer op de Noord-Ierse markt worden gebracht. Na het Windsor Framework zei Lord Benyon, minister van Defra, dat pootaardappelen die voorheen verboden waren, net als in de rest van het VK van Groot-Brittanni├ź naar Noord-Ierland mogen worden vervoerd.

Het vervoer van pootaardappelen zal jaarlijks worden geïnspecteerd en goedgekeurd door een autoriteit, waardoor handelaren het plantenlabel zelf kunnen afdrukken en aanbrengen. Voordat het VK de Europese Unie verliet, was Schots pootgoed van cruciaal belang voor de markten in Noord-Ierland en het vasteland. Meer dan 75 procent van de Britse pootaardappelexport komt uit Schotland, waarbij het land in 2020/21 pootaardappelen exporteerde naar 18 EU-landen.

Parlementslid Richard Thomson is blij met de bevestiging van de datum van 30 september, maar hij reageerde 'met ongeloof' dat de Britse regering de kwestie van de export naar de EU sinds maart niet meer aan de orde heeft gesteld: "Een datum voor de hervatting van de export van pootaardappelen naar Noord-Ierland is ongetwijfeld welkom en biedt zekerheid waar die voorheen ontbrak. Het is echter absoluut verbazingwekkend dat Defra toegeeft dat de kwestie van het opheffen van het verbod op export naar de EU al bijna zes maanden niet meer is besproken."

Bron: farminguk.com

Publicatiedatum: