Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jos Aben van Solynta over hybride aardappelzaad

“Aardappelsector staat aan de vooravond van een belangrijke transitie”

Tholen - Na 15 jaar ontwikkeling en teeltproeven komen in 2024 de eerste commerciële rassen van aardappelveredelaar Solynta op de markt. Dankzij de innovatieve ‘F1 hybride- veredelingstechnologie’ kunnen sneller, nieuwe, kwalitatief goede en vooral hoog resistente aardappelrassen worden gekweekt die – conform de veelbesproken Green Deal - veel minder gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben tijdens het teeltproces. Na de aanvankelijke scepsis binnen de aardappelsector oogstte het baanbrekende product tijdens de voorbije Potato Europe in Doornik niets dan lof, bevestigt business developer Jos Aben desgevraagd.

Ook dit aardappeljaar zal weer de geschiedenisboeken ingaan als een jaar van extremen, met wekenlange droogte en de excessieve regenval die daarop volgde. “Een goed voorbeeld van de realiteit waarin we leven en de uitdagingen waar de teler vandaag de dag mee te maken heeft”, aldus Aben. Dit vraagt om robuuste rassen, ofwel aardappelen die tegen een stootje kunnen. Dit trekt zich door in alle segmenten (consumptie-, industrie- en zetmeelaardappelen), waarbij uiteraard wel wordt gekeken naar rasspecificaties per teeltregio.

Hybride rassen worden vermeerderd via botanisch zaad dat de logistiek aanzienlijk vereenvoudigt. Waar normaal gesproken voor 1 hectare teelt 2.500 kilo pootgoed nodig is, volstaat bij hybride rassen 25 gram zaad.

Doorslaggevend is uiteindelijk de hoeveelheid resistenties, weet Aben die zo’n twee jaar geleden vanuit de aardbeienveredeling overstapte naar de aardappelsector. De teler heeft immers ook te maken met de zogenoemde Green Deal, waardoor in 2030 significant minder gewasbeschermingsmiddelen mogen worden ingezet. De transitie verloopt echter moeizaam. “Door de nieuwe regelgeving is het straks niet meer mogelijk percelen 10-12 keer tegen Phytophthora te bespuiten. Met onze 100 procent hybride veredelingstechnologie spelen we hierop in en beschikt de teler over ziektevrij zaad waarmee men schoon en duurzaam kan telen. Bovendien maakt de technologie het mogelijk binnen een korter tijdsbestek op maat gemaakte rassen te veredelen, die volledig passen bij de verwachtingen van zowel teler als handel. Dit zorgt er tegelijkertijd voor dat zogenaamde dubbeldoelrassen die voor diverse doeleinden kunnen worden ingezet (bijv. tafelsegment en friet) niet of nauwelijks meer zullen voorkomen.”


Het team von Solynta op de Potato Europe 2023. V.l.n.r: Xarain van Os, Caroline Elias-Mackay en Jos Aben

Aardappelzaad in een blik
Op dit moment beschikt Solynta reeds over enkele rassen met meerdere resistenties tegen Phytophthora. Deze rassen zullen in de loop van komend jaar commercieel worden aangeboden. Aben: “In principe richten we ons op alle segmenten, waarbij de consumptie-aardappel nog altijd de grootste markt vormt. In dit segment is met name een goede smaak van doorslaggevend belang, aangezien er in Europa ook nog veel kleinere telers zijn met directe afzet.”

Bij het commercialiseren van de eerste veredelingsrassen hoort uiteraard ook doelgerichte marketing. In dat kader was Solynta onlangs voor de eerste keer als exposant aanwezig op de Potato Europe, Europa’s grootste aardappelvakbeurs. Het bedrijf kijkt terug op een geslaagd debuut, meldt Aben. “We hebben veel goede gesprekken gehad, ook met geïnteresseerden van buiten Europa, bijvoorbeeld Noord-Afrika, het Midden-Oosten en India. We hadden een aantal samples meegenomen van ons product. Hier en daar zie je uiteraard nog weleens een gefronste wenkbrauw als je met aardappelzaad in een blik komt aanzetten. Men is toch het bekende pootgoed gewend. In die zin zijn we ook wel een vreemde eend in de bijt. De feiten spreken echter voor zich: het meervoudig vermeerderen van pootgoed valt door onze technologie weg en daarmee ook een behoorlijke kostenpost. Maar het voornaamste argument is toch wel dat ons aardappelzaad ziektevrij en duurzaam telen mogelijk maakt. De markt is daar naar mijn idee ook klaar voor. Zo bezien staan we aan de vooravond van een belangrijke transitie in de aardappel-sector.”

Foto's: Solynta

Meer informatie:
Jos Aben
Solynta
Dreijenlaan 2
6703 HA Wageningen
+31 (0)6 38993371
[email protected]
www.solynta.com