Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frank Poelman, Landjuweel:

"Ondanks relatief hoge winkelprijs blijft aardappelverkoop op peil"

Tholen - Het zag er eerder deze zomer niet naar uit, maar de aardappelopbrengsten lijken behoorlijk mee te gaan vallen, constateert inkoper Frank Poelman van Landjuweel. "Na de dramatische opbrengsten in het zuidwesten van het land in het vroege seizoen, zijn hier de kilo's dusdanig bijgegroeid dat we zelfs nog weleens op een bovengemiddelde oogst uit kunnen komen."

De afzet van de aardappelen verloopt vooralsnog erg vlot. "Ondanks de hogere prijzen in de winkel in vergelijking met voorgaande jaren, zien we dat vrijwel in de gehele markt de verkopen op peil blijven. De laatste tijd zijn de prijzen wat gedaald, maar dat is voor de verkoop niet erg, want het werd zelfs lastig om promoties in te zetten met met de hoge prijzen van het vroege seizoen."

Michiel Meijering en Frank Poelman

Frank verwacht niet dat de prijzen de komende tijd fors verder zullen dalen. "Er is het afgelopen jaar door de frietsector behoorlijk aan de tafelaardappeltelers getrokken. We hebben ook een gezond perspectief voor de telers nodig om ook de komende jaren tafelaardappelen te blijven telen. Nu maak ik me daar ook niet zo'n zorgen over. De afgelopen jaren bleken er aan het einde van de rit toch vaak voldoende aardappelen over te zijn. Een wat lager areaal kan de markt daarom best hebben."

Opvallend dit seizoen is volgens de inkoper dat de opbrengsten van de traditionele rassen, zoals Bildstar en Eigenheimer, wel achterblijven ten opzichte van de andere rassen. "Met maximaal 40 ton per hectare is het wel gebeurd. De start van het seizoen is ook veel later. Normaal starten we in deze tijd de eerste grote promoties al op met deze rassen, maar die liggen nu wel vier weken achter op schema."

Ook de Phytophthora-druk is dit jaar erg groot. "Vaak is er met het rooien nog niets te zien, maar komt het later wel openbaar. Er is bijna geen partij zonder", aldus Frank. "Daar zullen we dus goed alert op moeten zijn de komende tijd. Normaliter zie je wel dat de mindere partijen voor de jaarwisseling worden opgeruimd, maar de kwaliteit blijft na dit groeiseizoen uitdagend."

Voor meer informatie:
Frank Poelman
Landjuweel B.V.
Tel: +31 (0)595 454 200
[email protected]
www.landjuweel.nl