Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fermín Utrilla van Biodiversa

"Invloed voorbije regens op bewaarkwaliteit Spaanse uien nog niet duidelijk"

"Het uienareaal in de Spaanse regio Castilla-La Mancha zou wel eens kunnen afnemen ten opzichte van voorgaande jaren als gevolg van de hoge pachten en de stijging van de kosten zoals elektriciteit, diesel en kunstmest", zegt Fermín Utrilla van Biodiversa. "De sector verwacht normale gemiddelde opbrengsten. In de provincie Albacete ongeveer 65 ton/ha, in Ciudad Real daarentegen meer en de maten zullen er ook iets groter zijn, want in Albacete verwachten we gemiddelde kalibers. In Ciudad Real zou de gemiddelde opbrengst bijna twee keer zo hoog kunnen liggen als in Albacete, want de bodem is er minder vermoeid en er zijn bijna enkel plantuien aangeplant met druppelirrigatie."

"Het grootste kwaliteitsprobleem zijn opengebarsten uien. Die gaan naar de verwerkende industrie, want ze zijn niet geschikt voor de versmarkt. De uitval is redelijk hoog om die reden. Over het algemeen is de productgezondheid goed en is er minder Botrytis dan andere jaren, maar zoals altijd is er in Ciudad Real, waar plantuien overheersen, een percentage uien met Fusarium", vertelt Fermín.

"De telersprijzen zijn met een waarde van € 0,40-0,50 per kilo, afhankelijk van de maatvoering, tot nu toe stabiel gebleven, maar de trend is neerwaarts. Vandaag praten we al over € 0,38 per kilo. Ondanks deze prijzen zijn de voorraden echter laag gebleven, vooral sinds april, omdat de bewaaruien opraakten en er zeer weinig uien werden geplant in gematigde streken zoals Andalusië. Vrijwel alles wat er in de verschillende teeltgebieden werd geoogst, is dus ondanks de hoge prijzen snel verkocht. In juli liep de afzet trager en dat viel samen met de oogst van de Medio Grano uien in Ciudad Real, maar eind juli ontstond er weer een gat in de aanvoer vanwege het tekort aan uien als gevolg van een uitbraak van meeldauw."

"De prijzen herstelden zich en sindsdien overtreft de vraag het aanbod. Daarnaast zijn er door de vertraging in de oogst in de rest van Europa in de zomer veel Spaanse uien geëxporteerd naar bijvoorbeeld Groot-Brittannië", zegt Fermín. Ook dat heeft ertoe bijgedragen dat de voorraad niet op peil is gebleven.

Wat de opslag betreft, is de onzekerheid momenteel vrij groot. "Welke invloed de voorbije regens in september op de bewaarkwaliteit zullen hebben, is nog onbekend. In de omgeving van Madrid hebben de stormen toch lelijk huisgehouden en daar zullen niet veel uien geschikt zijn voor bewaring."

Voorspelling prijsniveau
"Tot nu toe waren vraag en aanbod voldoende in evenwicht om de prijzen op peil te houden. Toch geloof ik dat de prijsstijging die ons uiteindelijk in staat heeft gesteld de kosten doorheen de hele keten te compenseren en acceptabele winstmarges te hebben, zal worden gehandhaafd."

"Nederland was dit jaar duurder dan ooit met zijn uien. Het land heeft zich altijd onderscheiden door de uien tegen zeer concurrerende prijzen te kunnen verkopen en heeft met Afrika en arme landen kunnen samenwerken, maar die tijd lijkt voorbij te zijn."

"Ik zie een paradigmaverschuiving in de uienmarkt. Niet alles is meer goedkoop en voor de sector, van de telers tot de retailers, is deze situatie zeer positief, want kostenstijgingen en het desastreuze effect van de droogte op de opbrengsten kan nu worden doorberekend in de prijs."

"Bovendien mogen we niet vergeten dat de uitval op het land 30-40% van de oogst kan bedragen, vooral in de bio-teelt, en dat we onvermijdelijk gebukt gaan onder de dictatuur van het winkelend publiek, dat producten afwijzen die er niet perfect uitzien. Hun beslissingen veroorzaken enorme spanningen doorheen de hele keten."

"Kijk maar naar wat er met knoflook gebeurt dit seizoen. Alleen vanwege vlekken op de schil, ook al is het product van dezelfde kwaliteit als altijd en wordt het gepeld geconsumeerd, wordt veel knoflook afgewezen. Telers en handelaren maken een complex seizoen door", aldus Fermín.

Voor meer informatie:
Fermín Utrilla
Biodiversa
[email protected]

Publicatiedatum: