Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Egypte verbiedt uienexport tot het einde van het jaar

De Egyptische regering kondigde op woensdag 20 september een exportverbod van drie maanden voor uien aan, met als rechtvaardiging de torenhoge prijzen op de lokale markt.

"De prijs van uien is gestegen tot 35 EGP per kilo op sommige lokale markten in Egypte, tegenover 27 EGP vorige maand en 12 EGP een jaar geleden," schrijft de overheidskrant Al Ahram. Dezelfde bron meldt een verklaring van Alaa Khalil, directeur van het Field Crops Research Institute van het ministerie van Landbouw, die bevestigt dat "de stijging van de uienprijzen dit jaar te wijten is aan het feit dat tussenhandelaren en sommige handelaren uien hebben opgepot".

Om commentaar te geven op deze beslissing spraken we met Yassen Abdelhay, exportadviseur bij de Egyptische exporteur van verse producten Arafa. Volgens Abdelhay is de prijsstijging op de binnenlandse markt te wijten aan verschillende factoren, waaronder het verminderde areaal in Egypte dit seizoen, het wereldwijde tekort aan uien en de devaluatie van het Egyptische pond.

Abdelhay legt uit: "Aan het begin van het seizoen waren de prijzen al hoger dan de voorgaande seizoenen. De eerste reden voor de stijging was de inkrimping van het areaal, gevolgd door een toename van de wereldwijde vraag, omdat de uienmarkt werd gevormd door hogere prijzen en een lagere productie wereldwijd. Wat de EXW-prijzen betreft, begon de groothandelsmarkt aan het begin van het seizoen op ongeveer 400 USD per ton, waarna de prijs deze maand steeg tot ongeveer 600 USD per ton. De grootste zorg zijn echter de retailprijzen op de lokale markt, die ongekende hoogten hebben bereikt met meer dan 30 EGP per kilo. Het is belangrijk om te vermelden dat de uienprijzen de inflatie-index beïnvloeden, en elke stijging van de uienprijzen zal de inflatie dienovereenkomstig beïnvloeden."

De exporteur heeft gemengde gevoelens over het besluit om de export te verbieden. "Vanuit het oogpunt van een exporteur ben ik gedeprimeerd door dit besluit omdat veel exporteurs contractuele verplichtingen hebben die ze niet zullen kunnen nakomen en exporteurs hun positie als duurzame leveranciers van uien op de wereldmarkt, die ze dit seizoen hebben versterkt, zullen verliezen. Aan de andere kant heeft het standpunt van de regering politieke en sociale rechtvaardigingen en overheden over de hele wereld nemen vergelijkbare maatregelen om goederen veilig te stellen voor hun binnenlandse markten."

Op de korte termijn zal het besluit de uienprijzen op de binnenlandse markt stabiliseren, voegt Abdelhay eraan toe. "Dit zal helpen om de prijzen volgend seizoen te verbeteren, omdat stabiele prijzen nu betekenen dat het volgende seizoen zal beginnen met concurrerende prijzen." Hij concludeert: "Bovendien zal het uienareaal in Egypte volgend seizoen groter zijn, gezien de grote vraag op wereldniveau en de onregelmatigheid die de Europese en wereldwijde uienproductie steeds meer kenmerkt."

Een andere Egyptische uienexporteur die we spraken, zei dat lente-uien, waarvan het seizoen in Egypte net begonnen is, niet getroffen worden door het exportverbod.

Voor meer informatie:
Yassen Abdelhay
Arafa for export and agriculture development
Tel/WhatsApp: +201095320059
[email protected]
www.arafatrade.com

Publicatiedatum: