Er worden dit jaar relatief veel partijen uien met kwaliteitsproblemen naar binnen gereden. De risico’s die dat geeft kunnen met een goed bewaarregime voor een deel worden uitgeschakeld. “Het begint al met secuur laden en inschuren.”
Eind vorige week was een kwart tot een derde van de zaaiuien binnen gereden, schatten Kees Jacobs en Trude Zonneveld. “Maar sinds het weekend is het momenten stelen tussen de buien door.” De kwaliteit van veel partijen is zorgelijk, zien de uienexperts van Syngenta Seeds. “Nu steeds meer uien strijken, zie je ook hoeveel bouten overeind blijven staan”, zegt Jacobs. “En dat stemt ons bepaald niet vrolijk. De beweringen over uien zaaien in mei zie je keihard terug op het veld. Die percelen laten het vaak afweten met zowel de kilo’s als de kwaliteit. Het wordt heel belangrijk om straks goed op die partijen te passen.”
Egelband en axiaalset
Behoud van kwaliteit in een partij uien begint al bij het opladen en inschuren. Zonneveld: “Als je zo veel mogelijk bouten en onkruid op het land wilt achterlaten, kun je het beste een lader gebruiken met een axiaalset en egelband. En anders zo veel mogelijk bouten er uit rapen bij het inschuren. Hoe minder bouten in de bewaring hoe beter. Want ze laten heel lang en ook heel veel vocht los.” En omdat een bout niet goed droogt en insnoert is het ook een permanente invalspoort voor schimmels en bacteriën, waarschuwt Jacobs.
Rustig lang drogen
Eenmaal ingeschuurd volgt de belangrijke fase van het drogen. “Met een goed droogregime kun je de kwaliteit van de partij op peil houden en soms zelfs verbeteren”, stellen Zonneveld en Jacobs. De uienexperts zijn groot voorstander van drogen bij gematigde temperaturen van 20 tot 22 graden. “Dat is een goed compromis om problemen met koprot en watervellen te voorkomen”, stelt Jacobs. “We hebben jarenlang geen problemen gehad met koprot maar dit jaar zijn de omstandigheden gunstig voor die schimmel. We hebben immers veel neerslag gehad sinds half juli en er zijn veel invalspoorten vanwege de bouten. Ook fusarium en bacterieziek kunnen roet in het eten gooien”
Bij de huidige dag- en nachttemperaturen is het aan te bevelen om kachels standby te hebben, stellen de teeltadviseurs. “Het is belangrijk om de inblaastemperatuur constant te houden. Maar kijk uit dat je niet te snel droogt. Want dan bestaat de kans dat de hals te snel insnoert en dan ben je je afvoerkanaal voor vocht kwijt. Als je niet volle bak wilt drogen, kun je spelen met de luiken, het aantal ventilatoren of het toerental.”
RV-meting belangrijk
Het drogen moet doorgaan tot de RV in de hoop is gezakt tot ongeveer 60%. “Goede RV-meting is bij uienbewaring heel belangrijk”, stelt Zonneveld. “Ik adviseer altijd om een goede RV-meter te kopen. Maar als je het toch zonder RV-meting moet stellen, zijn er nog wel een paar praktische boerenvuistregels. De uien moeten ritselen en je mag de nek niet meer kunnen rollen tussen duim en wijsvinger. En hou goed de temperatuur in de gaten. Die mag tijdens het drogen niet te snel teruglopen, want dat is een teken dat er nog veel vocht te verdampen is.”
Na het drogen kunnen de uien langzaam worden gekoeld. “Een graad per week is een mooi tempo”, aldus Jacobs. “Dan zit je rond Sinterklaas op 5 graden. De RV mag ook wel weer een beetje oplopen tot ca. 80%. Maar hou er rekening mee dat bouten heel lang vocht kunnen afgeven. Dus hou probleempartijen permanent in de gaten. Het liefst dagelijks even kijken.”
Voor meer informatie:
Trude Zonneveld
Kees Jacobs
Syngenta Seeds
T +31 657 312 075
kees.jacobs@syngenta.com
www.syngenta.com