Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Exportverbod Egyptische uien uitgesteld tot 1 oktober

De implementatie van het uien-exportverbod van drie maanden, dat door de Egyptische regering op 20 september met onmiddellijke ingang werd afgekondigd, is eventjes opgeschort. In navolging van het besluit van de Egyptische minister van Handel, vaardigde de Egyptische douane circulaire #116 uit om de export van uien te verbieden, om de volgende dag circulaire #118 uit te vaardigen om het verbod ongedaan te maken. Volgens berichten in de Egyptische media is dit een respijt-periode, tot 1 oktober, voordat het verbod daadwerkelijk wordt geïmplementeerd.

Mina Eissa, CEO van RejoicePro en exporteur van Egyptische uien, legt uit: "Het verbod kwam als een verrassing voor uienexporteurs. Er waren zendingen uien bij de douane of onderweg naar de havens; deze zendingen moesten een respijt-periode krijgen, zodat exporteurs hun verplichtingen konden nakomen. We zijn blij met de snelle reactie van de autoriteiten. Dit duidt erop dat er meer coördinatie nodig is voordat dergelijke maatregelen worden geïmplementeerd."

De overhaaste manier waarop het verbod is ingevoerd, kan worden gerechtvaardigd door een dringende lokale situatie, voegt de exporteur eraan toe. "Uien zijn een essentieel product voor Egyptische huishoudens; ze worden overal voor gebruikt. Het klopt dat de export de lokale prijzen beïnvloedt en ze opdrijft. In september bereikte de prijsstijging een punt dat niet langer genegeerd kon worden en dat de regering ertoe aanzette om onmiddellijk actie te ondernemen."

De prijsstijging is te wijten aan het verminderde uienareaal dit seizoen, in een context van wereldwijde schaarste en toegenomen vraag naar Egyptische uien. Op de lokale markt "is de prijs van uien gestegen tot 35 EGP per kilo, tegen 27 EGP vorige maand en 12 EGP een jaar geleden", meldt de krant Al Ahram. Volgens professionele bronnen zijn de exportprijzen gestegen van 400 USD exw per ton aan het begin van het seizoen naar 600 USD per ton.

Mina zegt over deze cijfers: "De daling van het areaal in Egypte is te wijten aan de verliezen die telers vorig jaar leden. Toen was er sprake van overproductie, een relatief lage vraag en lage prijzen. Dit jaar is er echter door slechte weersomstandigheden wereldwijd een tekort aan uien in de belangrijkste teeltgebieden. Zo waren daar de overstromingen in India en de droogte in Europa. In deze context steeg de Egyptische export, ondanks de afname van het areaal, van 300.000 ton vorig jaar naar 600.000 ton dit jaar. Dit had gevolgen voor de lokale markt en het was dus noodzakelijk om de Egyptische burgers te beschermen en verdere problemen te voorkomen."

Verwacht wordt dat het uienareaal in Egypte volgend seizoen zal toenemen. Mina: "Er kan weer een exportverbod komen voor uien of andere producten. De regering behandelt elke situatie van geval tot geval, maar over het algemeen willen noch de regering noch de exporteurs deze maatregel als laatste redmiddel. Integendeel, Egypte steunt en stimuleert de ontwikkeling van de landbouw en de export. De verwachting is dan ook dat het areaal binnenkort zal toenemen om aan de buitenlandse vraag te voldoen en tegelijkertijd de lokale markt te beschermen."

De exporteur concludeert: "Ongeacht het areaal moeten de telers, exporteurs en de overheid samenwerken om ervoor te zorgen dat exportverboden een uitzondering blijven. Deze coördinatie moet vóór het seizoen plaatsvinden, al in februari/maart."

Voor meer informatie:
Mina Eissa
Rejoice Pro
Tel: +20 128 844 4469
mina@rejoicepro.com
www.rejoicepro.com

Publicatiedatum: