Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LKÖ Week 39:

Seizoensgebonden binnenlandse vraag naar uien

Vorige week konden de oogstwerkzaamheden snel worden hervat bij prachtig nazomerweer. In veel regio's in het oosten van Oostenrijk is de hoofdoogst al vergevorderd en bijna voltooid. Desondanks blijven de beschikbare volumes dit jaar redelijk beheersbaar. Bovendien zijn er meldingen van toenemende kwaliteitsproblemen als gevolg van draadwormplagen en Phytophthora, vooral in de droge regio's, wat leidt tot navenant tijdrovend en kostenintensief sorteerwerk in de pakstations. Om de binnenlandse markt te blijven bevoorraden, werken de handelaren volgens LKÖ nog steeds met Franse en Duitse consumptieaardappelen.

Aan de afzetkant was het de laatste tijd niet echt spannend. De binnenlandse handel wordt beschreven als rustig en stabiel. Er zal dit jaar geen export plaatsvinden vanwege de aanvoersituatie. De telersprijzen voor de vrije handel zijn licht gedaald. In Neder-Oostenrijk konden consumptieaardappelen aan het begin van de week grotendeels worden verkocht tegen 45,- euro/100 kg, waarbij enkele kopers nog kortingen kregen voor de hoge logistieke en sorteerkosten. Vanuit Oberösterreich werden telersprijzen tot 50 euro/100 kg gemeld.

Seizoensgebonden binnenlandse vraag naar uien
Met het late zomerweer was de uienoogst in Neder-Oostenrijk grotendeels voltooid. Gezien de ondergemiddelde totale oogst is er geen druk op het aanbod. De binnenlandse vraag is tevredenstellend voor de tijd van het jaar. De export verloopt naar verluidt rustig, zoals gebruikelijk voor het seizoen. De telersprijzen daalden licht. Aan het begin van de week lagen de prijzen voor middelgrote uien, schoongemaakt en gesorteerd in dozen, meestal tussen 43,- en 47,- euro/100 kg, afhankelijk van de kwaliteit. Er werd minder betaald voor kleine en zwakkere partijen en aanzienlijk meer voor grote uien.

Stabiele wortelmarkt
De Neder-Oostenrijkse wortelmarkt blijft stabiel. De wortelen worden geoogst afhankelijk van de vraag, waarbij deze overeenkomstig met het seizoen, rustig is. Er was geen verandering in de prijzen ten opzichte van de vorige week. De prijzen voor wortelen in zakken van 5 kg, af land, zijn meestal 55,- tot 60,- euro/100 kg, afhankelijk van de kwaliteit.

Bron: LKÖ

Publicatiedatum: