Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rinus Wisse, Wiscomex:

"Na ruim een jaar met hoge uienprijzen moeten we onze concurrentiepositie niet uit het oog verliezen"

Tholen - Van een grote drukte is momenteel geen sprake in de uienexport, maar met door de band genomen prima resultaten voor alle marktpartijen hoor je momenteel ook weinig geklaag. "We zitten aan het einde van de aflandperiode en iedereen heeft genoeg ingekocht om de eerste weken te overleven, dus niemand hoeft nu geforceerd in te stappen", aldus Rinus Wisse van Wiscomex uit
's-Gravenpolder. "Werd er eerder gevreesd dat we te weinig kilo's zouden hebben, nu hoor je daar niemand meer over. Maar niet alle kilo's zijn kwalitatief goed genoeg. Dit houdt de boer momenteel redelijk in de benen. Tegelijkertijd zou het zomaar kunnen zijn dat de huidige prijs die hij voor zijn uien kan krijgen van 30 tot 35 cent, de hoogste is die dit jaar betaald wordt."



"Als je naar de exportcijfers tot vier weken terug kijkt, lopen we zo'n 51.000 ton achter, dat is toch goed voor een areaal tussen de 1.100 en 1.200 hectare. Deze achterstand loopt normaal gesproken op over de laatste vier weken waar de cijfers nog niet bekend zijn. Daarbij zijn er heel wat uien uit omliggende landen die naar Nederland gehaald worden en daarbij de cijfers nog wat troebeler maken. Verder viel me bij de laatste exportcijfers op dat de landen die meer hebben genomen, vooral Europese landen, die zijn gekocht tijdens periodes wanneer ze zelf niet het land op konden. De min daarentegen is helaas een uitgebreidere lijst met een meer structurele reden, namelijk verdringing door uien van andere origines. Dit zien we uiteraard in Azië, maar ook Centraal Amerika en vooral Ivoorkust is een enorme uitschieter."

"We hebben nu dik een jaar lang torenhoge uienprijzen gehad en dat blijft ook elders in de wereld niet onopgemerkt. Iedereen met een beetje verstand van uien is meer uien gaan telen. Daarom is het wel belangrijk dat we onze concurrentiepositie niet uit het oog verliezen, anders komen de hoge prijzen als een boemerang terug. Dat zie je zoals eerder gemeld in Zuidoost-Azië waar de Chinese uien voor 30 cent minder per kilo worden verkocht. En ook de telers in West-Afrika hebben vorig jaar van januari tot juni prima resultaten gehad. Een wat lager prijsniveau zou onze positie als exportland goed doen. Maar de markt zal het zelf regelen, alle marktpartijen van boer tot importeur zullen daarin de juiste beslissing moeten nemen!"

"Momenteel liggen in Nederland de prijzen van de gele uien in de baal van fijn tot grof tussen de 40 en 45 cent en worden de supers voor 50 cent verkocht. Dit prijsniveau zakt wekelijks wat verder terug. Rode uien zijn wel duur, maar dat kon na de areaalkrimp ook niet uitblijven. Die prijzen liggen nu tussen de 50 en 85 cent en ik verwacht dat die ook wel aan de prijs zullen blijven, want andere landen hebben ook niet overdreven veel beschikbaar."

Voor meer informatie:
Rinus Wisse
Wiscomex
Schoorkenszandweg 23b
4431 NC ’s-Gravenpolder
rinus@wiscomex.com
www.wiscomex.com