Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

WUR: Nederland moet keuzes maken voor nieuwe landbouwvisie

In het maatschappelijke debat over landbouw en natuur gaat het vaak over het halveren van de veestapel en of we de stikstofdoelen in 2030 of 2035 moeten halen. Maar zijn dit wel de goede vragen? Een groep Wageningse onderzoekers identificeerde 7 vraagstukken op basis van diverse WUR-studies. De keuzes die we maken, zijn medebepalend voor de toekomst van de landbouw en natuur in Nederland, stellen zij.

Ontbrekend langetermijnsperspectief
Ze pleiten voor een visie op lange termijn, overigens zonder dat dit de uitvoering van noodzakelijk natuur- en milieubeleid vertraagt. Als ze uitzoomen zien ze een aantal ontwikkelingen. Ze weten dat de wereldbevolking de komende decennia verder groeit, dat we die miljarden mensen op een duurzame manier willen voeden en dat Nederland een van de vruchtbaarste landbouwgebieden ter wereld is.

Daarnaast dragen we met Nederlandse kennis, technologie en uitgangsmaterialen bij aan voedselproductie over de hele wereld. Tegelijk lopen we in Nederland aan tegen de landbouwkundige, ecologische, economische en maatschappelijke grenzen van ons landbouwsysteem. We hebben in Nederland allerlei plannen en afspraken gemaakt over de toekomst van de woningbouw, de energievoorziening en andere sectoren, maar voor de landbouw ontbreekt zo’n langetermijnsperspectief.

Zeven vraagstukken
Een aantal onderzoekers heeft voor de presentatie Wageningen Perspectives on Agriculture and Nature (WPAN) een aantal studies en visies van Wageningse wetenschappers geanalyseerd. Dan zien ze dat er een aantal vraagstukken komen bovendrijven, een aantal wezenlijke kwesties die gepaard gaan met lastige keuzes. Ze komen tot zeven vraagstukken. Ze pretenderen niet dat dit dè zeven vraagstukken zijn. Zo zullen er meer zijn. Wel weten ze dat we bij elk vraagstuk keuzes moeten maken en dat elke keuze voor- en nadelen heeft.

Het is belangrijk dat de maatschappij vaststelt aan welke lange-termijndoelen de landbouw moet voldoen. Daarbij zien ze grote uitdagingen: hoe zorgen we voor voedselzekerheid en verminderen we tegelijkertijd klimaatverandering en biodiversiteitsverlies? Hoe zorgen we voor een economisch vitaal platteland, betere waterkwaliteit en meer dierenwelzijn? Over de stikstof- en klimaatdoelen heeft de Nederlandse regering al vergaande internationale afspraken gemaakt, onder andere in de Green Deal van de EU. Maar binnen die kaders moet de regering nog keuzes maken hoe de Nederlandse landbouw zich kan ontwikkelen.

Onder de zeven vragen zijn de vragen:
Wat wordt de Nederlandse bijdrage aan het wereldvoedselvraagstuk?en:
Gaan we landbouw en natuur in Nederland scheiden of verweven?

Bron: WUR

Publicatiedatum: