Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Carl van de Wiel, Agro Centre Holland:

"Hoge prijs rode uien schrikt afnemers af"

Tholen - De markt van rode uien heeft momenteel te maken met een ongekende krapte. "De uien zijn gemiddeld een stuk kleiner, waardoor de opbrengsten tegenvallen. De supers (75+) ontbreken zelfs vrijwel overal. Met een krimp van 24% in het areaal blijven er in Nederland te weinig uien over", constateert Carl van de Wiel van Agro Centre Holland.

Linda Schokker en Carl van de Wiel

"Tegelijkertijd hebben we te kampen met veel kwaliteitsproblemen, zoals zonnebrand en fusarium. Dat maakt de hele marktsituatie erg uitdagend. De uien zijn te duur, waardoor veel klanten overzee, maar ook in Europa wegblijven. Dat zorgt ervoor dat het erg rustig is in de export momenteel", aldus de exporteur.

"Bij de boer koop je momenteel nog niks onder de 50 cent. Ik verwacht ook niet dat ze voorlopig hun uien voor minder geld loslaten of ze worden daar om kwaliteitsredenen toe genoodzaakt", vervolgt Carl. "Prijzen in de baal liggen rond de 40 cent voor de middels en de grove worden voor 80-85 cent verkocht."

"Maar wat je ├╝berhaupt aan rode uien in handen kan krijgen, is nog moeilijk te verkopen ook. Zo zitten nu richting het Verre Oosten landen als China in de weg met veel lagere prijzen. Normaliter zal de vraag in de tweede helft van het seizoen, wat altijd de belangrijkste exportperiode voor de rode uien is, wat meer op gang komen, maar met alle kwaliteitsproblemen is het een uitdagend jaar."

Voor de sjalotten zijn de kaarten momenteel heel anders geschud. "Die prijs ligt rond de euro en dat is eigenlijk te laag. Er is veel aanbod uit Frankrijk en dat drukt de prijs behoorlijk. Maar eigenlijk is het nog te vroeg om een verwachting uit te spreken over de sjalottenmarkt omdat veel landen nog eigen plantsjalotten hebben. Maar mijn verwachtingen zijn dit jaar niet al te hooggespannen", besluit Carl.

Voor meer informatie:
Carl van de Wiel
Agro Centre Holland BV
Neerhofstraat 8
4761 BM Zevenbergen
Tel: +31 (0)168 371230
info@red-onion.com
www.red-onion.com