Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uienprijzen blijven dalen in Moldavië

In de laatste week van september zijn de groothandelsprijzen voor uien in Moldavië met 10-17% gedaald naar € 0,21-0,26 kg, zo meldt EastFruit in een rapport. Bedrijven in de Moldavische groenten- en fruitsector sluiten een verdere daling in de gemiddelde groothandelsprijzen voor uien niet uit. Ze verwachten dat deze het normale niveau van deze periode in het jaar bereiken: € 0,16-0,18 per kg.

EastFruit schrijft dat de uienprijzen in het vorige seizoen tijdens de overgang van zomer naar herfst stevig zijn gedaald met wel 29%. Handelaren wijten dit aan het enorme overaanbod van uien van lage en gemiddelde kwaliteit op de lokale markt. Deze uien komen bij bedrijven uit twee categorieën vandaan: telers die nog geen infrastructuur hebben voor na de oogst en niet-commerciële telers die in 2023 uien hebben gezaaid, omdat ze onder de indruk waren van de hoge prijzen voor uien in het vorige seizoen.

De uienprijzen in Moldavië bleven bijna de hele maand september rond de € 0,26 per kg. Volgens specialisten van de handelsbedrijven werd de hoge prijs voor een deel gestimuleerd door de vraag naar uien van gemiddelde en hoge kwaliteit van exporteurs. Zij hebben relatief kleine hoeveelheden naar de Europese landen (Roemenië, Oostenrijk) en het VK geëxporteerd. In de tweede helft van september was de Europese markt verzadigd met Oost-Europese en Aziatische uien en nam de vraag af, wat een direct effect had op de vraag in Moldavië. Het is nog niet duidelijk hoe lang deze pauze zal aanhouden. Gezien de onduidelijke vooruitzichten zullen handelaren niet snel geneigd zijn om meer te betalen voor uien.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: