Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LKÖ-rapport week 41:

Stabiele aardappelprijzen, uienmarkt gericht op binnenlandse verkoop

Hoewel de voortgang van de Oostenrijkse aardappeloogst de afgelopen dagen van regio tot regio verschilde, is een groot deel van de velden nu gerooid. In het Waldviertel en in Opper-Oostenrijk zal de oogst doorgaan tot de tweede helft van oktober, met hoeveelheden die min of meer onder het gemiddelde liggen. Hierdoor wordt het steeds duidelijker dat de totale oogst zwak zal zijn. Volgens de LKÖ wordt het oogstvolume dit jaar bovendien nog verder beperkt door het uitsorteren op kwaliteit.

Aan de afzetkant zijn er geen veranderingen. De binnenlandse vraag ligt op het gebruikelijke seizoensgebonden lage niveau. Export is geen probleem. De telerprijzen bleven stabiel op het niveau van vorige week. In Neder-Oostenrijk werden aardappelen aan het begin van de week grotendeels overgenomen tegen €45,- per 100 kg, waarbij individuele kopers kortingen kregen voor wat betreft de hoge logistieke en sorteerkosten. Stabiele telerprijzen tot €50 per 100 kg werden gemeld uit Opper-Oostenrijk.

Uien: focus op binnenlandse markt
Er is geen verandering in de situatie van de Oostenrijkse uienmarkt. De uien zijn geoogst en de nazomer van september had nog een positief effect op de kwaliteit. Door de lage oogsthoeveelheid concentreert de marketing zich op de binnenlandse markt. Aan het begin van de week bleven de prijzen voor middelgrote uien, schoongemaakt en gesorteerd in kisten, onveranderd op €38,- tot 43,- per 100 kg, afhankelijk van de kwaliteit. Voor kleine partijen wordt minder betaald en voor grote uien aanzienlijk meer. De prijsdruk op kleine goederen van lage kwaliteit is weer toegenomen.

Wortelopslag op komst
De wortelmarkt in Neder-Oostenrijk is nauwelijks veranderd ten opzichte van de voorgaande week. Met de voorspelde lagere temperaturen zal de opslag naar verwachting eind volgende week beginnen. Terwijl de vraag van retailers als stabiel wordt omschreven, zijn er verliezen in de cateringverkoop. De telerprijzen zijn niet veranderd ten opzichte van de vorige week. De prijzen voor wortelen in zakken van 5 kg, af helling, zijn meestal €55,- tot 60,- per 100 kg, afhankelijk van de kwaliteit.

Bron: LKÖ

Publicatiedatum: