Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rond de 200 bezoekers bij Demodag Duurzame Landbouw

Op 9 oktober openden negentien Demobedrijven Duurzame Landbouw hun deuren voor ondernemers die bezig zijn met de duurzame toekomst van hun bedrijf. De Demobedrijven vertelden het aanwezige publiek het eerlijke verhaal over de kansen en uitdagingen bij duurzaam ondernemerschap. "Met een opkomst van zo’n 200 geïnteresseerden die in kleine groepen werden rondgeleid is De Groene Vonk zeker overgeslagen. Want: duurzaam ondernemen werkt aanstekelijk!" aldus de organisatie.

Kennis uitwisselen
"Tijdens de Demodag vroegen bezoekers de demobedrijven het hemd van het lijf. In kleine groepjes kregen ondernemers een rondleiding over het bedrijf. Daarbij werd door de demobedrijven stilgestaan bij o.a. het verdienmodel, hun continue zoektocht om te verduurzamen en hun ervaringen met wat wel of juist niet werkt. Er was ruimte voor allerlei vragen zoals: 'Welke notensoort is het meest geschikt voor een Nederlands agroforestry systeem?' en 'Hoe kom je aan de juiste kennis?."

Van bodembiologie tot voedselhaag
Verder konden bezoekers ook verschillende maatregelen in praktijk zien. Zo kwam bij Campus Almkerk en bij bloembollenbedrijf Huiberts de Robot One in actie en bij melkveebedrijf Sprangers liep men tussen de Jersey Koeien in een bosrijke omgeving. "Je zou maar zo in de wei mogen staan als koe", aldus een bezoeker. Tuinderij De Es uit Haaren en Natuurlijk Tomaat uit Dongen organiseerden een gezamenlijk programma waarin o.a. het bodemleven onder de loep werd genomen. "De natuur heeft meestal de oplossing wel, maar niet in het tempo dat wij in de kas gewend zijn. Geduld en vertrouwen zijn daarom essentiële begrippen", aldus Alfons van den Hoek van Natuurlijk Tomaat.

De Groene Vonk
Onder de noemer 'De Groene Vonk: Duurzaam ondernemen werkt aanstekelijk' bundelen de Demobedrijven hun krachten om hun verhaal over verduurzaming te delen met ondernemers uit alle sectoren. De deelnemende demobedrijven lopen van melkveehouderij tot tuinderij. Eén ding hebben zij allemaal gemeen: ze hebben stappen gezet richting duurzamere bedrijfsvoering en vertellen collega’s daar graag meer over. "Het is altijd het gemakkelijkst om te doen wat alle anderen doen... maar niet noodzakelijkerwijs het meest bevredigend. Ik ben mezelf nu aan het verpoppen, maar ik weet nog niet zo goed waarin", aldus Jan Willem Breukink van melkveebedrijf de IJsselvallei in Brummen.

Voor meer informatie:
www.groeiennaarmorgen.nl

Publicatiedatum: