Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Retailers beloven 9% prijsverlaging bij invoering 0% btw op AGF

Op Nationale Groente- en Fruitdag tijdens de Dutch Food Week, ondertekenden ketenpartijen in groenten en fruit, waaronder meerdere supermarktketens, samen met een brede mix van experts en (maatschappelijke) organisaties uit de zorg, voeding, wetenschap, kinderrechten en het voedselonderwijs het 'Maatschappelijk akkoord 0% btw op groenten en fruit'. Ook een aantal politieke partijen ondersteunen het initiatief.

Links Cathy van Beek (GroentenFruit Huis) en rechts Tom Oostrom (Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie) bij het Maatschappelijk Akkoord.

In dit akkoord vragen de ondertekenaars de overheid om de btw op groenten en fruit uiterlijk per 1 januari 2025 af te schaffen. Zij ondersteunen deze maatregel als een doelmatige en effectieve investering die gezondheidswinst oplevert voor alle Nederlanders, op zowel de korte als de langere termijn.

De ketenpartijen die het akkoord hebben ondertekend, verklaren dat zij geen juridische procedures zullen gaan voeren: de afbakening van verse, onbewerkte groenten en fruit met betrekking tot deze btw-maatregel (alle groenten en fruit passend in de Schijf van Vijf) is helder en volgens hen prima werkbaar voor zowel de Belastingdienst als alle betrokken partijen in de keten.

De retailpartijen die het akkoord ondertekenden, Aldi, Dirk, PLUS en Ekoplaza en daarnaast Ambachtelijke Versdetailhandel Nederland, spreken af dat het prijsverschil dat ontstaat door de afschaffing van de btw volledig wordt doorgegeven aan de consument: groenten en fruit worden daadwerkelijk 9% goedkoper voor de consument.

Het Maatschappelijk akkoord is een initiatief van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie (AVGG) en GroentenFruit Huis. Beide organisaties hopen dat ondertekening van het maatschappelijk akkoord door deze brede coalitie bijdraagt aan het besef in de politiek dat er een breed draagvlak is voor invoering van 0% btw op groenten en fruit.

Tom Oostrom (AVGG): "De invoering van 0% btw op groenten en fruit, uiterlijk per 1 januari 2025, is een noodzakelijke stap om een Gezonde Generatie in 2040 te realiseren. Wij beschouwen het als een essentieel onderdeel van een pakket aan maatregelen waarmee de overheid een gezonde voedselkeuze beter mogelijk maakt voor grote groepen in de samenleving. Als gezondheidsfondsen zien wij dagelijks de enorme problemen die ongezonde voedselkeuzes veroorzaken zoals bijvoorbeeld overgewicht en tal van ziekten. Wij doen in patiëntenvoorlichting en preventieprogramma’s wat we kunnen, maar zonder wettelijke maatregelen is het letterlijk dweilen met de kraan open."

Cathy van Beek (GroentenFruit Huis) noemt het akkoord een stap in de goede richting van een gezonde bevolking. "Alle maatregelen die kunnen bijdrage aan een (lichte) stijging van de groente- en fruitconsumptie, moeten we met beide handen aangrijpen", aldus Cathy van Beek. "Tot corona bleef de consumptie van groenten en fruit lange tijd stabiel. Sinds corona is het besef over het belang van gezonde voeding gegroeid. Dit resulteerde in weliswaar in een lichte stijging. Maar de door het Voedingscentrum dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groenten en 200 gram fruit is nog lang niet in zicht. 0% btw in combinatie met andere maatregelen, kan daar zeker bij helpen."

Een groot aantal Tweede Kamerleden is mede ondertekenaar van het akkoord. Al eerder was bekend dat de btw-maatregel brede steun heeft in de Tweede Kamer. De partijen die vandaag hun handtekening plaatsen, beloven zich de komende periode in te zetten voor zo spoedig mogelijke invoering van het btw-nultarief op verse, onbewerkte groenten en fruit. "Op korte termijn zullen we een amendement op het belastingplan indienen om alsnog het btw-tarief op 0% te krijgen per 1 januari 2024. Dit is een van de maatregelen die we hard nodig hebben om onze maatschappij gezonder te krijgen", aldus Eva van Esch, aanwezig namens de Partij voor de Dieren.

Klik hier voor het Maatschappelijk Akkoord 0% btw op groenten en fruit
Klik hier voor Maatschappelijk Akkoord 0% btw op groenten en fruit en de ondertekenaars van het akkoord

Fotocredits: Harmen de Jong / ANP Pers Support
Bron: Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie, GroentenFruit Huis

Publicatiedatum: