Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Felix Molenaar, Firma Molenaar:

"Met twee zonen die er vol gas voor willen gaan, is de toekomst voor onze groothandel gewaarborgd"

Tholen - Al ruim 85 jaar is de Firma Molenaar actief in de AGF-handel. Met een klantenkring bestaande uit groenteboeren, venters, marktlui en kleinschalige verwerkers, zou je zeggen dat er sprake is van een krimpende afzetmarkt, maar dat is volgens Felix Molenaar niet aan de orde. "Vergeet niet dat veel groothandelaren geen opvolging hebben. Daarbij begin je niet zomaar een nieuwe groothandel, daar moet je ook financiële basis voor hebben. Wij zien de afzet dan ook alleen maar toenemen."

Handelsbloed van twee kanten
"Ik heb het geluk dat ik twee zonen heb, Rocky en Jim, die er vol gas voor willen gaan. Mijn vrouw komt ook uit een groothandelsfamilie (Rustenburg), dus dat bloed zit er van twee kanten in. Dat is nodig ook, want het is een gek vak. En je moet er niet van terugschrikken om wekelijks 60-70 uur te maken. Mensen die niet uit de handel komen, begrijpen dat vaak niet", aldus Felix. "Tegelijkertijd is dat wel de grootste uitdaging, om het qua uren wel leuk te houden. We hebben gelukkig een mooi team, maar het is niet eenvoudig om aan nieuwe mensen te komen. Er staan maar weinig mensen te trappelen om om 4.00 uur te beginnen. Er valt heus een goede boterham in onze handel te verdienen, maar achter de computer of met bijvoorbeeld aandelen, gaat dat blijkbaar toch makkelijker."


Felix met zijn zonen

In 1937 werd Fa. Molenaar opgericht door Aldert Molenaar in Broek op Langedijk. Destijds werden alle aardappelen en groenten met de schuit vanuit de Broeker Veiling naar de groothandelsmarkt in Haarlem vervoerd en vond de verkoop plaats vanaf de schuit. In wezen is er weinig veranderd", lacht Felix. "Wij starten 's morgens alle drie op de auto. Natuurlijk kun je daar ook een mannetje voor inhuren, maar je kunt het ook zelf doen. De telefonische verkoop gaat onderweg gewoon door. Van 4.00 tot 12.00 uur is de groothandel in Haarlem open en 's middags kunnen klanten ook bij onze vestiging in Oudkarspel terecht. Op beide locaties wordt nog heel wat handel afgehaald, maar 60-70% van de orders brengen we zelf naar de klanten toe."

Stamppottentijd
Aardappelen en Noord-Hollandse groenten vormen na al die jaren nog altijd het hoofdassortiment bij Molenaar. "Momenteel vind ik de aardappelmarkt een beetje lui-duur. Tegelijkertijd snap ik de boeren ook wel, want van bepaalde rassen zijn er niet al te veel. Dan bedoel ik vooral de ouderwetse rassen zoals Bildtstar, Frieslander, Doré en Eigenheimer. De opbrengsten zijn her en der wat lager en deze rassen worden toch wat minder geteeld. Het barst er in elk geval momenteel niet van. Kijk je naar andere landen, dan zijn de aardappelen in Nederland vrij prijzig, maar of dat terecht is weten we later in het seizoen pas. Positief is dat de goede verkooptijd er weer aan zit te komen. Het wordt weer stamppottentijd en dan komen er altijd meer aardappelen op tafel."

"Ook de verkoop van de wintergroenten van Noord-Hollandse bodem begint nu wel goed te lopen. Er is genoeg beschikbaar en ik denk dat de prijzen heel aardig zijn voor de tuinders, maar ook nog aantrekkelijk voor de kopers. Maar vooral bepalend voor de afzet is hoe groot de vraag elders in Europa is", aldus Felix. Volgens de groentehandelaar zijn er op deze markt wel wat verschuivingen te zien. "Vroeger was het meer een strijd om spitskool te verkopen. Nu is de spitskool steviger aanwezig. De markt voor witte en rode kool verloopt vrij stabiel. Maar een product als knolselderij verkoop je tegenwoordig zomer en winter. Dat was vroeger ondenkbaar. Al met al rommelt het wel lekker door."

Bloemendaalse gele kool
In een heuse specialiteit voorziet Firma Molenaar met de Bloemendaalse gele kool, een oud ras dat ergens tussen spitskool en savooiekool zit. "We blijven deze slobberkool de wereld in helpen", lacht Felix. "Deze vergeten koolrassen zijn op zeer beperkte schaal verkrijgbaar, exclusief geteeld voor een selecte groep groentespeciaalzaken en horecaspecialisten. Dit jaar ligt de opbrengst door de moeilijke groeiomstandigheden, maar op de helft van een normaal jaar, maar de Bloemendaalse gele is nu op zijn best. Ook voor de Westlandse putjes groene kool kunnen de klanten bij ons terecht."

Felix is er trots op dat zijn zonen - als vertegenwoordigers van de vierde generatie - het werk voortzetten. "Ik was zeventien toen ik begon en ben nu 35 jaar in de handel actief. Dat hoop ik nog een poos vol te houden, maar de jongens moeten het de komende jaren gaan doen. Ze krijgen daarvoor de ruimte, als ze ergens handel in zien, dan gaan we ervoor! Zo hebben we de laatste jaren ook wat meer importactiviteiten opgestart. Niet voor niets luidt ons motto al jarenlang 'Voor de betere waar, naar Molenaar!"

Voor meer informatie:
Fa. Molenaar
Jan van Krimpenweg 1 (hal 23)
2031 CE Haarlem
Tel.: +31 (0)23 5322173
Tweede vestiging:
Schuit 22,
1724 BD Oudkarspel
Tel: 0226-426465
[email protected]
www.molenaardappelen.nl/