Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vlaanderen stopt sneller met subsidie op zonnepanelen

De premie voor nieuwe zonnepanelen stopt een jaar eerder dan voorzien. Alleen zonnepanelen met een datum van indienstname (keuringsdatum) tot en met 31 december 2023 komen daardoor nog in aanmerking voor een premie, die maximaal 750 euro bedraagt.

De tussenkomst van maximaal 375 euro die aanvankelijk voorzien was voor installaties geplaatst in 2024 wordt dus geschrapt. De ministerraad verankerde dat maandag 16 oktober in regelgeving. Het plan werd begin deze maand al bekend.

“De prijzen zijn zodanig gedaald dat een extra subsidie vanuit het geld van de belastingbetaler niet meer nodig is” geeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir mee.

Tijdelijke premie met afbouwpad
De Vlaamse premie voor zonnepanelen werd in 2021 - voor de energiecrisis - in het leven geroepen. Bij aanvang was de premie noodzakelijk om tegemoet te komen aan het wegvallen van de terugdraaiende teller.

“Het doel van de premie was de terugverdientijd onder de 10 jaar te houden” zegt minister Demir. “Vanaf het begin is gecommuniceerd dat we de premie elk najaar zouden evalueren en in functie van de marktomstandigheden konden bijsturen. Ondertussen zijn de marktomstandigheden in die mate veranderd dat de terugverdientijden onder de 10 jaar blijven, ook zonder steun.

Ook zonder premie blijven zonnepanelen een zeer rendabele investering waarmee u 25 jaar lang uw energiefactuur onder controle houdt. Ze brengen veel meer op dan een spaarrekening. Het is logisch dat de Vlaamse Regering de premie schrapt. Zo kan een budget van ruim 40 miljoen euro verschuiven naar de Mijn VerbouwPremie, waar echte ondersteuningsnoden zijn voor Vlaamse gezinnen die renoveren.”

Premie zonnepanelen 2023 alsnog aanvragen?
Wie nog een offerte gaat aanvragen of al een offerte heeft, vraagt best meteen dat de installateur de tijdige keuring voor 1 januari 2024 ook effectief garandeert, zo niet heb je geen recht op de premie. “Ik heb minister Dermagne gevraagd dat de economische inspectie de verkopers, installateurs en keurders extra in het oog houdt: klanten en eerlijke verkopers moeten beschermd worden tegen laakbare handelspraktijken” zegt minister Demir. Ook Fluvius is gevraagd strikt toe te zien op de keuringsattesten.

Bron: Vlaams Energie- en Klimaatagentschap

Publicatiedatum: