Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jongejans verzorgt oplossing voor aardappels en uien bij Duitse verwerker Groka

“Afzuiging essentieel bij optisch sorteren en verpakken”

Tholen - De Duitse aardappelen- en uiencoöperatie Groka is gevestigd ten oosten van Hannover. In dit gebied in Niedersachsen worden meer dan de helft van de Duitse uien en de helft van de Duitse aardappelen verbouwd. Groka heeft een aandeel op de Duitse uienmarkt van maar liefst 20-25%. In onderstaande videoreportage licht directeur Volker Peters het hele proces met onder meer de nieuwe sorteerlijn van Ellisam en de afzuiging van Jongejans Luchttechniek toe.

Zo'n 20% van het uienvolume verpakt Groka zelf (6.000 tot 8.000 ton), maar het gros wordt geleverd aan verpakkers door heel Duitsland, van München tot aan Hamburg. De uien worden verpakt van 500 gram tot aan 2,5 kilo, de aardappelen van 5.000 gram tot 25 kilo. Groka heeft een centrale bewaring met een capaciteit van 25.000 ton, waarin de oogst van haar leden wordt bewaard.

Afgelopen jaren besloot de coöperatie te investeren in een geheel nieuwe, optische sorteerlijn om haar afnemers van de gewenste kwaliteit te kunnen blijven bedienen en om handjes te besparen. Hiervoor werden meerdere projecten in Nederland en Zwitserland bezocht. Zo werd in 2021 een bezoek gebracht aan Top The Onion Group in 's-Gravenpolder om dezelfde combinatie van de optische sorteertechnologie met de afzuiging van Jongejans Luchttechniek te bekijken.

Afzuiging speelt namelijk een cruciale rol in de effectiviteit van een optische sorteerlijn. De sorteerder moet in een haast klinische omgeving staan om optimaal te functioneren. Afzuiging van vellen en stof in een vroeg stadium is daarbij essentieel. Er wordt gebruik gemaakt van Windshifting technologie om de uien zo schoon mogelijk het proces op de sorteerder in te laten gaan. Om de hightech cameratechniek te beschermen én de beelden zo duidelijk mogelijk te krijgen, wordt er daarnaast ook nog gebruik gemaakt van overdruk op de cameraboxen.

Gelijktijdig met dit traject heeft Groka ook geïnvesteerd in de afzuiging bij de verpakkingslijnen, wat hogere capaciteit van de weeg/verpakkingsmachines bewerkstelligt. Dit zorgt daarnaast voor een zichtbaar schonere werkomgeving, zonder stof. In totaal wordt bij het optisch sorteren op 31 punten afgezogen en nog eens op 29 punten bij de verpakking. Jongejans biedt ons daarvoor de totaaloplossingen. "De installaties werken hier al meer dan 30 jaar naar volle tevredenheid", aldus Volker Peters.

In de Verenigde Staten en Europa werken nog zo'n veertig grote uienverwerkers dagelijks naar tevredenheid met de afzuigoplossing van Jongejans op het sorteersysteem. Groka is de eerste Duitse verwerker die hier nu ook mee werkt. "Het mooie van onze oplossingen is dat ze iedereen die ermee werkt gelukkig maken. Goede afzuiging zorgt voor betere werking van machines, minder stof in de ruimte en voor schonere producten."

Voor meer informatie:Volker PetersGrokaTel: +49 5177 8650[email protected] www.groka-dollbergen.de

Jesse Vonk
Jongejans Luchttechniek
T +31 (0) 223 66 06 66
[email protected]
www.jongejansluchttechniek.nl

Publicatiedatum: