Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
AKL Exofresh:

"Positieve start van Egyptisch bosuienseizoen"

Met de aankomst van de eerste goederen in week 42 is het startsein gegeven voor het bosuienseizoen in Egypte. "De eerste tekenen aan het begin van het nieuwe seizoen zijn allemaal positief", meldt Sarwat Radwan, Managing Director van AKL Exofresh in Egypte. "De vraag naar de eerste producten is zeker nog beheersbaar, wat ook komt door de hogere prijzen. Toch waren er veel aanvragen uit Nederland, vooral voor de langere bosuien. Dit zou erop kunnen wijzen dat Duitsland, dat traditioneel veel exporteert naar het buurland, zich vooral concentreert op het bevoorraden van de binnenlandse markt. Dit is meestal weer een teken dat het seizoen langzaam ten einde loopt."

Als directe importeur houdt Sarwat Radwan zich bezig met de in- en verkoop van bosuien.

Het Egyptische exportseizoen komt meestal pas echt op gang als de Duitse bosuienoogst voorbij is, aldus Radwan. "Aan het eind van het seizoen zie je iets soortgelijks. Vorig jaar konden we tot half maart Egyptische producten verkopen. Bij de seizoenswisseling was er ook een soort overgangsfase waarin het Duitse aanbod niet voldoende was om de totale vraag te dekken, waardoor we twee tot drie weken lang Egyptisch product als aanvulling konden verkopen. Vanaf januari 2023 was de kwaliteit, d.w.z. de houdbaarheid, van de Egyptische goederen echter niet meer zo goed, dus speelden we op veilig en vertrouwden we alleen op luchtvracht. In het seizoen 21/22 hadden we opnieuw een uitzonderlijke situatie; in maart was er door het weer een tekort aan Duitse bosuien."

De uienplanten krijgen meestal water via moderne irrigatiesystemen, om risico's te minimaliseren.

Gedurende het seizoen concurreert Egypte rechtstreeks met Marokko en vooral met Italië. "Natuurlijk hebben de Italianen het voordeel van kortere transportroutes, wat belangrijk is gezien de gestegen transportkosten. Desondanks heeft Egypte haar marktaandeel de afgelopen jaren aanzienlijk kunnen vergroten."

Sarwat Radwan (m) op bezoek bij zijn leverancier in Noord-Egypte.

In Egypte worden zowel de langwerpige Foton-variëteit als de dikkere, kortere Giza-bosui geteeld. Beide rassen vinden snel hun weg naar de consument, via de groothandel of retailers. "Het moet ook gezegd worden dat de teelt van bosuien in Noord-Egypte in de loop der jaren veel professioneler is geworden. Door het gebrek aan neerslag is irrigatie een absolute noodzaak en de investeringen werpen nu hun vruchten af. Wat dit jaar mogelijk een negatieve rol kan spelen is de onrust in de regio, door de oorlog in Israël. Maar dat zal later in het seizoen duidelijk worden," besluit de importeur.

De bereiding- en verpakkingslijnen.

Voor meer informatie:
Sarwat Radwan
AKL ExoFresh GmbH
Mallinckrodt Str. 320
44147 Dortmund, Duitsland
Tel.: +49 (0) 231 / 993 670 74
Mob.: +49 (0) 173 / 565 123 7
info@aklexofresh.de
www.aklexofresh.de

Publicatiedatum: