Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bewaaradvies Omnivent:

"Opwarmen en drogen met 30°C kost evenveel energie als een behandeling met 20°C"

De kwaliteit van de uien valt dit seizoen erg tegen. We zien veel bacteriedruk, tweewassigheid, bouten, koprot, zonnebrand en fusarium. Bouten laten heel lang en ook veel vocht los waardoor het een permanente invalspoort voor schimmels en bacteriën wordt. De omstandigheden waren dit jaar gunstig voor de schimmel koprot. We hebben veel neerslag gehad sinds half juli en er zijn veel invalspoorten vanwege de bouten", aldus Omnivent in haar bewaardadvies.

Droogkosten
"We worden dit jaar geconfronteerd met hogere droog- en transportkosten waardoor telers geneigd zijn om de uien op het land te drogen. Dit wordt echter afgeraden, omdat in de praktijk is gebleken dat het droogeffect zeer beperkt is, terwijl de kans op zonschade en schimmelinfecties sterk toenemen.

"Opwarmen en drogen met 30°C kost evenveel energie als een behandeling met 20°C. Dit komt omdat een temperatuur van 30°C maar 3 dagen hoeft te worden vastgehouden, terwijl dit traject bij 20°C 3 weken duurt. Een andere schimmel die voor problemen kan zorgen, maar dan in de bewaring, is de koprot schimmel. Als u de koprot schimmel heeft geconstateerd in uw partij uien dan moet u speciale maatregelen nemen. Koprot schimmel groeit het snelst tussen de 22-25°C. Dit traject moet snel gepasseerd worden. Dit kan door eerst te drogen met een inblaastemperatuur tot 22°C. Na een paar dagen kan dan direct met temperatuur van 30° worden doorgedroogd."

Advies
Kijk in de onderstaande tabel bij uw product om te zien wat de beste instellingen zijn voor uw bewaarcomputer.Voor meer informatie:
Omnivent Cooling
Nederland (behalve Limburg)
Cor van Maanen (Area Sales Manager)
T: +316 55 14 66 05 E:
cor.van.maanen@omnivent.com
Nederlands Limburg, België en Frankrijk
Dries Claes (Area sales Manager)
Tel.: +32 479 79 3414
dries.claes@omnivent.com
omnivent.com/nl/bewaaradvies

Publicatiedatum: