Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frestech QMS combineert kwaliteitsinspecties met trainingen

"Kwaliteitscontroles volledig online is een utopie"

Tholen - Na jarenlang als kwaliteitsmanager bij grote Hollandse fruitimporteurs en internationale exporteurs te hebben gewerkt, startte Asmerom Abreha in 2019 met Freshtech QMS. Het bedrijf biedt onafhankelijke kwaliteitsinspecties en maakt schaderapporten op voor groenten en fruit, maar combineert dat met trainingen om de veelal overzeese telers op te leiden om te voldoen aan de standaarden van de overzeese markt.

"Van huis uit ben ik agronoom, gespecialiseerd in fruitwetenschap en post-harvest. Samen met mijn team dat bestaat uit fruittechnologen, post harvest-specialisten en voedselveiligheidsexperts bieden we een breed scala aan diensten op kwaliteitsgebied. Met meer dan veertig jaar ervaring zorgt ons personeel voor een objectieve, onafhankelijke en pragmatische dienstverlening", vertelt Asmerom. "Zo doen we niet alleen kwaliteitsinspecties, maar verzorgen we ook de trainingen voor de telers om de kwaliteit van het fruit in de keten verder te verbeteren en te matchen met de Europese richtlijnen."

Dat laatste is geen sinecure, merkt de kwaliteitsspecialist. "Wat het er niet makkelijker opmaakt is dat in veel Latijns-Amerikaanse landen het fruit van veel kleinere telers wordt verzameld door een exporteur. Het fruit dat hier in Europa arriveert heeft dan vaak grote kwaliteitsverschillen en daarbij hanteren veel supermarkten ook nog eens hun bovenwettelijke normen. Daarom is die technische training ook zo belangrijk. Het begint bij de basis. Hoewel kiwi's en druiven op dezelfde temperatuur gekoeld worden is een combinatie van beide fruitsoorten in een koeling funest."

Freshtech QMS werkt nauw samen met telers, dienstverleners, exporteurs, importeurs, pakstations. "Het maakt ons niet uit voor wie we werken, we maken een onafhankelijk rapport en rapporteren wat we zien", benadrukt Asmerom. "Dat is enorm belangrijk, omdat de belangen van een account manager en een teler vaak verschillend zijn. Daarbij is de basiskennis van een gemiddelde kwaliteitsmedewerker over bijvoorbeeld de fruitfysiologie niet zo groot. Een partij druiven kan er nu prima uitzien, maar dat kan binnen enkele dagen verschillen als gevolg van verschillende fysiologische factoren."

"Dankzij ons partnernetwerk zijn we internationaal actief. Zo werken we met partners in Chili, Zuid-Afrika, hebben we sinds enkele maanden een eigen team in Peru en willen we de komende maanden in Kenia van start gaan. Ook werken we samen met bijvoorbeeld een Scandinavisch bedrijf waarvoor wij de kwaliteitsinspecties in Nederland, Belgiƫ en Duitsland verzorgen en zij dat voor ons doen in de Scandinavische landen. Ieder seizoen is weer uniek. Zo waren we afgelopen maanden druk met de kwaliteitsinspecties van het Zuid-Afrikaanse citrus. En eerlijk is eerlijk, dit seizoen zagen we bijvoorbeeld bij de mandarijnen niet de topkwaliteit van andere jaren. Maar omdat er minder fruit beschikbaar was, werd dit nog in bepaalde mate geaccepteerd op de markt."

Freshtech QMS maakt gebruik van de keurapp QC One. "Een ideale tool om professionele rapporten op te stellen en direct te delen met andere ketenpartners", aldus Asmerom. Een trend van de laatste tijd is dat er steeds meer Artificial intelligence (AI) wordt toegepast bij kwaliteitscontroles. "Maar ik betwijfel of kwaliteitscontroles volledig online zullen gebeuren, dat is een utopie. Het zal te allen tijde belangrijk blijven om zelf het fruit te checken en je persoonlijke bevindingen te delen."

Voor meer informatie:
Asmerom Abreha
Freshtech QMS
Galgeweg 8
2691 MG 's-Gravenzande
Mob: +31 (0)6 41506222
info@freshtechqms.com
www.freshtechqms.com