Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Toekomstperspectief voor agrarisch ondernemer centraal bij het Grote Landbouwdebat

Woensdagavond om 20.00 uur vond het Grote landbouwdebat van LTO en Nieuwe Oogst plaats in een grote aardappelschuur in de Achterhoek. Online keken bijna 4000 kijkers mee naar het debat. Het verkiezingsdebat bracht kandidaat-Kamerleden, telers en tuinders samen voor een uitgebreide discussie over de toekomst van de Nederlandse landbouw. Het debat, dat werd geleid door Roelof Hemmen, gaf inzicht waar de politieke partijen staan. En welke ideeën er zijn om te werken aan toekomstperspectief voor de agrarisch ondernemer, zo meldt LTO.

Aan de hand van vier stellingen werd het gesprek aangegaan over onderwerpen: waterkwaliteit en stikstofaanpak, groene diensten, innovatie en verdienvermogen. Elke stelling werd ingeleid door één van de agrarisch ondernemers aanwezig in de zaal. Zij deelden hoe de plannen uit Den Haag aanlopen tegen de praktijk. Bijvoorbeeld dat innovaties nodig zijn om te voldoen aan de milieuopgaven, maar struikelblok is dat ze regelmatig door de rechter zijn afgekeurd. Of dat de vergoeding voor de groene diensten nu vooral een onkostenvergoeding is, in plaats van een volwaardig verdienmodel.

Vanuit de zaal kwam de nadrukkelijke wens dat de politiek moest stoppen met polariseren, en de samenwerking moest zoeken. Daarvoor waren mooie stappen te zien in de ronde over ecosysteemdiensten. Een breed gedeelde wens vanuit de politici was om deze groene diensten door de boer volwaardig te belonen. Allen waren het erover eens dat het volgend kabinet moet zorgen voor een betere betaling die langjarig wordt toegezegd. Vraag is enkel nog hoe hoog die vergoeding wordt, en waaruit die wordt betaald.

"Ook zijn er goede ideeën aangedragen door de insprekende boeren. Bijvoorbeeld over de kansen die er liggen bij de supermarkten om te komen tot een rechtvaardige prijs. De aanwezige politici beschouwen deze gesprekken als een cruciale stap in de richting van een verbeterd verdienmodel. Bovendien zijn zij van mening dat de mogelijkheden voor boeren en tuinders om samen te werken verbeterd moet worden, om zo hun marktpositie te versterken en daardoor een rechtvaardigere prijs te kunnen bedingen.

De sfeer in de aardappelschuur was zowel gepassioneerd als respectvol en na het debat was er ruimte voor ontmoeting en gesprek tussen politicus en agrarisch ondernemer", zo luidt het.

Bekijk hier het Grote Landbouwdebat terug

Bron: LTO Nederland

Publicatiedatum: