Tholen - Bestelauto's op benzine, diesel of gas mogen vanaf 1 januari 2025 niet meer binnen de ring van Amsterdam rijden, zo heeft de gemeente Amsterdam besloten. Voor Gebr. de Mooij Amsterdam was dit dinsdag reden om een proef te doen met een bakfietsbelevering in de stad.

Hierbij is gekozen voor green delivr, een groene last mile delivery bezorgdienst gevestigd op het Foodcenter in Amsterdam. Hierbij wordt gebruik gemaakt van LEV en elektrische bakfietsen. "Het tot nu toegepaste oprekken van een invoerdatum is slechts een tijdelijke oplossing. Vandaar dat ik van mening ben dat dit het enige 'toekomstproof' concept is om de winkels in de stad dagelijks te blijven voorzien van de benodigde producten", aldus Danny de Mooij.

Groentenier Tom Ensink
"We hebben samen met de groentenier Tom Ensink in Amsterdam-Zuid de eerste pilot levering gedaan. Met deze proef willen we kijken waar we nog verbetering moeten doorvoeren om klanten via deze distributie van een goed servicelevel te voorzien. Denk hierbij aan koeling van de producten, lead time, welk volume er vervoerd kan worden en hoe we de kostprijs van een transport zo competitief mogelijk kunnen maken. Hiervoor wordt momenteel software ontwikkeld die met behulp van AI een optimalisatie- en efficiencyslag gaat maken in routing en beladingsgraad."

"Ik ben van mening dat deze manier van distributie uiteindelijk het hele inkoopproces bij klanten positief zal veranderen. Op dit moment komt een winkel één keer per dag inkopen op het Amsterdamse Foodcenter, vaak in de vroege ochtend om het drukke verkeer te mijden. Als in 2025 iedereen verplicht wordt om nieuwe (dure) elektrische busjes te kopen, zal dat naar alle waarschijnlijkheid een moment zijn waarop de afweging gemaakt moet worden of overstappen niet efficiënter is qua tijd en kosten."

"Met green delivr moeten we uiteindelijk in staat zijn om meerdere leveringen per dag te doen. De snelheid waarmee dit bedrijf (emissieloos) goederen door de stad kan distribueren is voor iedere ander vorm van logistiek onhaalbaar. En doordat er meerdere keren per dag geleverd kan worden, kunnen naast voorraadrisico's ook out of stock momenten geminimaliseerd worden."

Voor meer informatie:
Gebr. de Mooij Amsterdam B.V.
Foodcenter Amsterdam W-2
Centrale Groothandelsmarkt 190
1051 LJ Amsterdam
Tel: 020-6063 010
danny@mooijamsterdam.nl
www.mooijamsterdam.nl