Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waar zijn de uienprijzen het hoogst en waar het laagst momenteel?

Uit de grafiek blijkt dat de huidige prijs voor uien het hoogst is in EU-landen. EastFruit monitort echter alleen de prijzen op de Poolse markt, waar opvalt dat uien aanzienlijk duurder zijn dan in niet-EU-landen in Oost-Europa en Centraal-Azië.


Hier is een vergrote versie van de afbeelding te zien.

Wat betreft landen buiten de Europese Unie zijn de prijzen voor uien vrijwel gelijk. In Moldavië, Oekraïne en Georgië bedraagt de prijs €0,26-0,27 per kilo.

In landen in Centraal Azië zijn de prijzen vrijwel overal hetzelfde en variëren tussen de €0,15 en €0,17 per kilo. Dit omvat landen als Oezbekistan, Tadzjikistan en Rusland. In Rusland zijn op dit moment de uienprijzen het laagst als men kijkt naar de dollarwaarde.

In welke landen zijn de uienprijzen op dit moment hoger dan een jaar eerder?
Wat betreft de prijs in dollars zijn er op dit moment geen landen waar de uienprijs hoger is dan vorig jaar. Wat betreft de prijs in lokale valuta, is de uienprijs in Rusland in roebels nu hoger dan een jaar eerder. Maar de prijs in dollar is daarentegen beduidend lager. Feit is dat de Russische roebel één van de zwakste valuta ter wereld is en dat de waarde ervan in de loop van het jaar met ongeveer 40% is gedaald.

De groothandelsprijzen voor uien daalden het sterkst in Oekraïne en Moldavië. Ook in Georgië en Polen zijn de prijzen van uien aanzienlijk gedaald. In landen in Centraal-Azië daalden de uienprijzen dit jaar het minst. Toch is hier het prijsverschil ook merkbaar, ondanks dat de vraag naar uien sterk is toegenomen. Veel mensen willen geld verdienen door uien direct na de oogst te kopen en deze te bewaren tot de winter of het voorjaar. De vraag is of ze er daadwerkelijk geld mee kunnen verdienen.

Waar dalen de uienprijzen momenteel en waar stijgen de prijzen?
De daling van de uienprijzen is het duidelijkst zichtbaar op de Poolse markt. De afgelopen maand zijn de groothandelsprijzen voor uien hier met 10% gedaald en de daling van de uienprijzen zet zich voort. In Oekraïne daalden de uienprijzen deze maand met 18%. De afgelopen drie weken zijn de prijzen op de markt echter gestabiliseerd. Dat komt dankzij de start van de uienexport naar Polen en andere EU-landen.

De enige uitzondering waar uien recentelijk duurder zijn geworden, is Moldavië. Hier stegen de prijzen met 2 eurocent per kilogram en kwamen ze op hetzelfde niveau als de prijzen in Oekraïne. Opvallend genoeg blijkt de export de belangrijkste factor te zijn die de prijzen ondersteunt. Dit jaar zijn er meldingen dat uien uit Moldavië worden geleverd aan EU-landen zoals Roemenië en Oostenrijk, maar ook aan het niet-EU-land Groot-Brittannië.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: