Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dalende uienprijzen in Azerbeidzjan - wat zijn de redenen?

Volgens analisten van EastFruit werd in 2023 een recordoogst van uien binnengehaald in Azerbeidzjan. Dit leidde tot een groot overschot aan aanbod ten opzichte van de vraag en tot een ineenstorting van de uienprijzen. Op dit moment liggen de groothandelsprijzen voor uien in Azerbeidzjan op het laagste niveau in de regio, en bedragen ze ongeveer € 0,13 per kilogram.

Ter vergelijking, de prijzen voor uien in het naburige Georgië liggen dichtbij de € 0,25 per kilogram, wat ongeveer overeenkomt met het prijsniveau in de markten van Oekraïne en Moldavië. In Rusland liggen de uienprijzen slechts iets hoger dan in Azerbeidzjan, namelijk ongeveer € 0,14 per kilogram.

De snelle daling van de uienprijzen in Azerbeidzjan komt doordat het op dit moment niet mogelijk is om het product te exporteren vanwege de relatief lage prijzen in alle traditionele markten.

Azerbeidzjan exporteert doorgaans het grootste deel van zijn uien in mei. De belangrijkste markten voor uien die uit Azerbeidzjan worden geëxporteerd, zijn Rusland en Georgië. Het is duidelijk dat leveranciers uit Azerbeidzjan momenteel zullen proberen uien aan Georgië te verkopen, waar de prijzen iets hoger zijn.

Bovendien, als het bevestigd wordt dat Turkije het exportverbod op uien heeft opgeheven, kan dit een extra prikkel zijn om de uienprijzen in de regio, en met name op de markten van Georgië en Azerbeidzjan, te verlagen.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: