Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LKÖ week 43:

"Evenwichtige uienmarkt, vertraagde opslag van wortelen"

De Oostenrijkse aardappelmarkt blijft nagenoeg onveranderd ten opzichte van vorige week. De oogstwerkzaamheden zijn inmiddels grotendeels afgerond. Dit jaar zijn de opslagfaciliteiten bij de handelaren echter niet bijzonder goed gevuld. Minder dan verwachte hectareopbrengsten en een aanzienlijke hoeveelheid afgekeurde producten vanwege kwaliteitsproblemen hebben geleid tot een tegenvallende totale oogst. Aan de verkoopzijde bleef de situatie volgens LKÖ de afgelopen periode in lijn met het seizoenspatroon, zij het met een gestage vraag. Zo nu en dan zorgen promotionele activiteiten van supermarkten voor korte oplevingen.

Met als doel het aanbod te diversifiëren en een constante voorziening van lokale producten te garanderen, worden voortdurend producten geïmporteerd uit Duitsland en Frankrijk. Wat betreft de prijzen waren er geen wijzigingen in de afgelopen week. In Neder-Oostenrijk werden de prijzen voor consumptieaardappelen aan het begin van de week nog steeds voornamelijk rond de 45 euro/100 kg betaald, waarbij sommige opkopers kortingen toepassen vanwege de hoge logistieke en sorteerinspanningen. Uit Opper-Oostenrijk werden ook onveranderde prijzen gemeld, variërend tot 50 euro/100 kg.

Evenwichtige uienmarkt
De situatie op de Oostenrijkse uienmarkt is relatief stabiel. Het aanbod van middelgrote en grote uien blijft beperkt. De binnenlandse vraag is seizoensgebonden rustig, maar er is toenemende interesse voor export. De prijzen zijn onveranderd gebleven in vergelijking met de vorige week. Voor schoongemaakte en gesorteerde middelgrote uien in kisten variëren de prijzen aan het begin van de week doorgaans tussen de 38 en 43 euro per 100 kg, afhankelijk van de kwaliteit. Kleinere partijen brengen aanzienlijk minder op, terwijl grotere uien hogere prijzen kunnen opleveren.

Warme temperaturen vertragen opslag van wortelen
De markt voor wortelen in Neder-Oostenrijk verloopt rustig. De oogstwerkzaamheden verlopen traag, omdat de ongebruikelijk warme temperaturen voor deze tijd van het jaar de opslag vertragen. Het beschikbare aanbod blijft beperkt. De binnenlandse verkoop verloopt rustig op een gebruikelijk niveau voor het seizoen. Ook wat betreft de prijzen zijn er geen wijzigingen. De prijzen voor wortelen in zakken van 5 kg, af fabriek, blijven over het algemeen tussen de 55 en 60 euro/100 kg, afhankelijk van de kwaliteit.

Bron: LKÖ

Publicatiedatum: