Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stop the Food Fight filmfestival:

"Verplicht op vakantie naar Costa Rica"

Tholen - Zo'n stelling als in de kop van dit artikel, dat roept vragen op. Is het namelijk wel duurzaam, vliegen voor vakantie? Voor je het weet ontstaat er een discussie en ontstaan er kampen vóór en tegen.

Wie aanwezig was op het eerste Stop the Food Fight filmfestival in het World Horti Center weet dat dat precies is wat de mensen achter het initiatief níet willen. De voedseldiscussie is al gepolariseerd genoeg.

Stop the Food Fight is een samenwerkingsinitiatief van organisaties die de voedselwereld willen veranderen. Dat doen ze door 'op verschillende manieren aan het nieuwe duurzame voedselverhaal' te werken.

De glastuinbouwsector draagt het initiatief een warm hart toe. Hidde Boersma, Joris Loman en Karsten de Vreugd zijn de gezichten van het initiatief. Hidde en Karsten maakten ook de videoserie 'Kom uit je Kas' in samenwerking met de Federatie Vruchtgroenteorganisaties (FVO).


De film Paved Paradise op groot scherm in het World Horti Center

Land sparing in Costa Rica
Tijdens het festival was het mogelijk twee films te bekijken (compleet met popcorn), workshops te volgen en aan het slot van de donderdagmiddag een talkshow bij te wonen. Allemaal met als doel om te inspireren en dialoog over voedselthema's te stimuleren.

Het filmfestival trok zo'n honderd bezoekers. Zij werden aan het denken gezet tijdens de vertoning van de films 'Paved Paradise' en 'The Future of Food'. Die eerste film is tot stand gekomen met financiële hulp uit de hele glastuinbouwsector, maar gaat zeker niet alleen over de glastuinbouw.

Integendeel, onder meer strokenteelt komt voorbij. En Costa Rica, waar ze tegen de trend in het percentage natuur in eigen land verdubbeld hebben naar 55%, middels 'land sparing'. Het is de reden waarom met een knipoog maar ook een serieuze ondertoon 'alle landbouwministers verplicht op vakantie moeten naar Costa Rica.'


Talkshow geleid door Joris Loman met Jelte van Kammen, Lotte van Rijn en Karsten de Vreugd

Het verhaal voor een nieuwe film
In 2025 hopen de mensen van Stop the Food Fight een nieuwe film af te leveren. De werktitel is 'The New Sustainable Food Story'. Donderdagavond gingen de initiatiefnemers met kopstukken uit de glastuinbouwsector hierover in gesprek.


Joris Loman en Hidde Boersma op zoek naar input voor een nieuwe film

Tijdens workshops op de donderdagmiddag deden ze dat ook met telers, toeleveranciers, beleidsmakers en belangenbehartigers. De vraag aan hen in één van de twee workshops was: Wat moet er nu écht in de nieuwe film?


Gert-Jan van Staalduinen van Logiqs met zijn bijdrage aan de workshop

De aanwezigen werden uitgedaagd een visie te vormen. Wachten op een visie vanuit de overheid, dat is in ieder geval geen optie. Daarover was iedereen het eens. "De overheid lijkt wel verlamd", constateerde een van de aanwezige provinciale beleidsmakers. Ondertussen neigt men in de politiek erg naar 'polemiek', voegde Hidde toe. "Daarmee kun je scoren."


Ook de sierteelt was aanwezig, met hier Eduard Ter Laak van Ter Laak Orchids

De glastuinbouw hoopt in de toekomst te gaan scoren met een goede visie en een goed verhaal, zonder dat het een 'klassieke lobby' wordt. De mensen die het initiatief steunen, en dat zijn er steeds meer zo bleek wel toen rond zes uur een zaal vol kopstukken in het World Horti Center klaar zat voor overleg, hopen ook samen te gaan werken met non-gouvernementele organisatie.


Workshop

Trots op glastuinbouw zoals op de deltawerken
Tijdens de afsluitende talkshow ging het daar ook nog even over. Er werd gegrapt over Extinction Rebellion (die van de A12-blokkades) maar ook de hoop uitgesproken dat zij er tijdens een tweede editie van het filmfestival ook bij zijn.

Nog iets verder in de toekomst hoopt Jelte van Kammen van Harvest House, die samen met Lotte van Rijn van Certhon en organisator Karsten een panel vormde, dat Nederland het verhaal van de glastuinbouw net zo trots uit gaat dragen als nu al met de deltawerken gebeurt. "Wij zijn in Nederland namelijk onderscheidend met voedselproductie."


Talkshow

Als die boodschap aankomt in eigen land en daarbuiten, dan helpt het als mensen van buiten de sector dat verhaal gaan vertellen. En laten daarvoor nu net de eerste stappen zijn gezet in het eerste jaar van Stop the Food Fight dat is afgesloten met het filmfestival.

Voor meer informatie:
Stop the Food Fight
[email protected]
www.stopthefoodfight.nl