Tholen - Op zaterdag 21 oktober hebben Noah en Lois Dekker de openingshandeling verricht van het nieuwe koel- en vrieshuis van Beemsterboer Coldstore Services Kenya (BCSK) in Nairobi. Ze zijn daarmee de vierde generatie van de familie die het lintje ooit mochten doorknippen.


De 3e en 4e generatie met CEO Peter Muindi


Noah Dekker in gesprek met het personeel

Naast de nieuwe vestiging in Nairobi is BCS al sinds 1955 actief in de opslag van geconditioneerde producten in Amsterdam en Harderwijk. "Zelf woon en werk ik al meer dan twintig jaar in Kenia", vertelt hun vader, Jean Pierre Dekker, die eerder onder meer een rozenkwekerij in Kenia runde en de nodige kennis heeft van de lokale markt.


CEO Peter Munidi met een klant

Hij toont zich een trots man. "Begin 2017 kwamen we tijdens een AvA op het idee om te onderzoeken of een koel- en vrieshuis in Nairobi bouwen een optie en kansrijk was. Daarna kwam de coronapandemie er nog tussendoor, dus de bouw heeft veel voeten in aarde gehad, maar we zijn trots op het koelhuis dat nu na een langer traject dan gedacht gerealiseerd is. Dat mijn beide ouders bij de opening aanwezig konden zijn, was een kers op de taart."


Schaal in Delfts Blauw van de oprichter van Beemsterboer Coldstore Services, dhr J.P. Beemsterboer aangeboden aan management BCS Kenia

"We hebben de opening gevierd met onder meer onze familie, het personeel, enkele key-klanten en vertegenwoordigers van rederijen. Na de diverse speeches hebben mijn kinderen de officiƫle opening mogen doen door de Nederlandse en Keniaanse vlag weg te schuiven, waarmee de tekst op een gouden plakkaat zichtbaar werd."


Anique Dekker

Het nieuwe koel- en vrieshuis van BCS Kenya in Nairobi telt 4.000 palletplaatsen. "We draaien nu anderhalf jaar en alle kinderziektes zijn eruit. Het is nu full speed ahead! Door de bouw van dit koel- en vrieshuis zorgen we ervoor dat de voedselverspilling van verse groenten en fruit met wel 30% wordt verminderd", vertelt Jean-Pierre.


BSCK aandeelhouder Antoine Dekker inspecteert het opgeslagen fruit

In het nieuwe koel- en vrieshuis wordt voornamelijk importfruit van over de hele wereld opgeslagen. Ook vormt het koelhuis een hub voor de Keniaanse avocado's die in containers naar Nederland en andere Europese landen wordt geƫxporteerd. Daarnaast wordt er ook ijs en vlees opgeslagen voor de lokale markt.

"Het blijft hier in Nairobi pionieren en als je denkt dat je in een gespreid bedje terecht komt, dan lukt het niet om verder te komen. Men kent het concept van koel- en vrieshuizen ook niet goed. Tegelijkertijd zien we veel potentie in dit deel van Afrika. Er zijn veel grote bedrijven actief die professionele opslag zoeken. We gaan in de nabije toekomst kijken of we dit concept ook elders in Oost-Afrika kunnen uitrollen."


De openingsceremonie met Bram Dekker (2e generatie) en Lois en Noah Dekker (4e generatie) van Beemsterboer Cold Store Services Kenya in Nairobi


CEO Peter Muindi met Lois en Noah Dekker

Voor meer informatie:
Peter Muindi
BCS Kenya
Tel: +254 714 324 790
p.muindi@bcskenya.co.ke
https://m.bcskenya.co.ke