Zwiebel Jansen:

"Ondanks alles konden we een relatief grote hoeveelheid grove uien oogsten"

"De uienoogst in Noordrijn-Westfalen is dit jaar met een gemiddelde opbrengst afgesloten," vertelt Hermann-Josef Jansen van het gelijknamige uienbedrijf in Brüggen. "Desondanks worden bij veel partijen al kwaliteitsproblemen zichtbaar, omdat tot 30-40 procent van de uien op het veld niet redelijk kon worden gerijpt. De moeilijke weersomstandigheden tijdens de rijping in combinatie met de late zaaidatum zullen later van invloed zijn op de kwaliteit in de winkel. We merken nu al dat er in elke partij meer of minder knollen zijn met een zwakke interne kwaliteit."

De prijzen voor uien van goede kwaliteit liggen rond het niveau van vorig jaar en dit zal naar verwachting zo blijven tot het einde van het jaar. "De probleempartijen moeten eerst opgeruimd worden en dan pas zal er mogelijk een prijsaanpassing komen", vermoedt Jansen, die voornamelijk uien teelt voor eigen verwerking. "We hebben relatief veel grove uien (70+) kunnen oogsten, wat mede komt doordat we ons hierin hebben gespecialiseerd. Over het algemeen zijn er in Europa dit jaar meer kleine uien."

Naast gele uien teelt en verwerkt het familiebedrijf eveneens rode uien. "Ook hier is de aanvoersituatie ongeveer gelijk", zegt Jansen. "Het aanbod is over het algemeen zeer beperkt en met name de klasse 70+ is erg schaars. De afgelopen jaren zijn er verschillende mislukte oogsten geweest. In deze moeilijke marktomgeving hebben we echter verschillende nieuwe klanten voor ons kunnen winnen, zowel binnen als buiten de regio."


Eind juni moesten ze voor korte tijd een voorraad Spaanse uien aanleggen. Voor de rest konden ze het hele jaar door regionale uien verwerken.

Volgens Jansen is de vraag van klanten naar uienproducten de afgelopen jaren nauwelijks veranderd. "We hebben een solide positie met ons assortiment en bedienen onze klanten voornamelijk met geschilde uien, die ze vervolgens zelf verwerken. Het aanbod van versgesneden groenten, waaronder uienproducten, is in de Duitse retail nog steeds niet heel groot. Tegelijkertijd neemt de concurrentie in de uienverwerking gestaag toe. "Er zijn enkele grote bedrijven die zich bezighouden met de verwerking van uien. Maar er ontstaan ook steeds meer kleinere verwerkers in de afzonderlijke regio's die een deel van hun opbrengst in verwerkte vorm op de markt brengen. Dit heeft ook deels te maken met de sterke toename van de teelt in Duitsland", concludeert de uienhandelaar.

Voor meer inforamtie:
Hermann-Josef Jansen
Zwiebel Jansen GmbH
Haverslohe 31
D-41379 Brüggen, Duitsland
Tel: +49 (0)2163 50 67
info@zwiebel-jansen.de
www.zwiebel-jansen.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.