Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Symach-palletizer tikt 20 miljoen verwerkte zakken aan bij Vos Onions

Tholen - Verhuizen de oude palletizers mee naar de nieuwbouw of gaan we volledig over op nieuwe, vroeg Arian Vos van Vos Onions uit Veen zich af bij de nieuwbouw vorig jaar. Hij koos er uiteindelijk voor om de twee bestaande Symach-machines te verplaatsen en er een derde palletizer bij te kopen. Dat de oude machines nog goed dienst doen, bleek afgelopen week toen de teller van één van de palletiseerders de 20 miljoen verwerkte zakken aantikte. Johnny de Bat van Symach maakte traditiegetrouw van de mijlpaal gebruik om taart langs te brengen bij het Brabantse uiensorteer- en pakstation.

Vos Onions besloot bij de nieuwbouw (3.500 m2 vloeroppervlakte) de operatie flink onder handen te nemen. "Vroeger stond voor elke palletizer een stapel pallets, nu worden ze gevoed door twee palletmagazijnen met een buffer voor ca. 200 pallets. Een shuttle voorziet elke palletizer van pallets, zodat we er nauwelijks omkijken naar hebben", vertelt Arian. "Verder hebben we ook één afvoerlijn voor de volle pallets. Een shuttle brengt de volle pallets naar de wikkelaar. Hierna hebben we volop ruimte om te bufferen en kan een heftruckchauffeur op het gemak twee auto’s laden voordat hij de pallets eraf moet halen. De volle pallets staan nu zo'n tien tot twintig meter van het dock vandaan."

Arian toont zich een enthousiast gebruiker van de palletizers. "De eerste twee hebben we bij de vorige nieuwbouw vijftien jaar geleden aangeschaft. Met de nieuwe machine die we vorig jaar hebben gekocht, hebben we ook weer extra mogelijkheden gekregen. Zo is de lift elektrisch in plaats van hydraulisch, is de zakkeninvoer vlak en hoeft de bak niet meer te kantelen en kan de nieuwe palletiseermachine ook kratten stapelen. Doordat we op de verdiepingsvloer inpakken en vervolgens de uien laten zakken hebben we geen opvoerbanden meer nodig, alleen daalbanden. Dat komt het stapelen ten goede en voorkomt slijtage. Vroeger konden zakken met grove uien nog weleens klem komen te zitten in de bak, omdat ze achterover lagen. Daar hebben we nu geen last meer van."Een speciale wens van Vos Onions was om te werken met een wikkelaar met een dubbele arm, maar wel met één clipunit. "Op het moment dat het net op is, draait de wikkelaar 180 graden en start de andere rol automatisch op. Zo kan de operator zelf een rustig moment kiezen om de rol te vervangen", legt Johnny de Bat uit. Hij spreekt van een prettige samenwerking. "Arian weet heel goed wat hij wil en had vooraf al precies bedacht hoe hij het wilde hebben. Met wat tekenen en schipperen kom je zo tot de beste oplossingen. Ik had beloofd dat hij met drie palletiseermachines 60 pallets per uur kon wikkelen en dat is gelukt."

"We hebben ook wel machines gehad die de 25 miljoen zakken halen, dus we weten dat de machines lang mee kunnen gaan. Vos Onions verzorgt het onderhoud grotendeels zelf en past goed op de machines. Het is mooi dat een pakstation deze volumes haalt, dat toont aan dat er dagelijks flinke volumes worden verpakt", complimenteert Johnny het uienpakstation.

"De andere palletizer staat op ruim 19 miljoen, dus je kunt de bakker in Zaamslag alvast inseinen", reageert Arian, lachend. "Het mooie is dat de drukte bij ons door het hele jaar mooi gespreid is. Nu zijn we veel aan het verpakken voor grote klanten die veel uien naar Afrika exporteren, na de jaarwisseling bedienen we weer vooral klanten die binnen Europa exporteren. Zo kunnen we de palletizers jaarrond goed aan het werk houden."

Voor meer informatie:
Arian Vos
Vos Onions
Bagijnhof 66
4264 AZ Veen
Tel: +31 41 669 11 97
[email protected]

Johnny de Bat
Symach
Gerard Philipsweg 8
4538 DA Terneuzen
Tel: +31 115 685 625
[email protected]
www.symach.nl