Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
26 oktober

Eerste resultaten van Uireka onderzoeken gedeeld tijdens bijeenkomst

Op donderdag 26 oktober organiseerde Uireka een bijeenkomst om alle deelnemers van het uiennetwerk te informeren over de voortgang in het derde Uireka onderzoeksprogramma. Als eerste stond de voorzitter, Gijsbrecht Gunter, stil bij het plotselinge overlijden van Maas van den Heuvel die tot op late leeftijd veel betekent heeft voor de uiensector. Een minuut stilte werd in acht genomen om dit icoon voor de uiensector te gedenken, zo meldt Uireka.

Speciale gast was de gedeputeerde van de provincie Zeeland, Arno Vael. Hij zette uiteen hoe belangrijk de sector is voor zijn provincie en waarom onderzoek en ontwikkeling bijdraagt aan de continuering van de economie die rondom de ui in zijn provincie is ontstaan. De onderzoeksprojectleiders van elk van de vier onderzoeksprojecten lieten vervolgens zien welk onderzoeken in 2023 zijn uitgevoerd en soms werden de eerste resultaten al gedeeld.

"Zo werd duidelijk dat sommige onkruiden een reservoirplant kunnen zijn voor Fusarium. Dit moet zeker nog verder uitgediept worden, maar mogelijk speelt ook onkruidbeheersing een rol in een effectief management van fusarium rot in uien. Het onderzoek naar valse meeldauw concentreert zich op het voorspellen van de bladnatperiode om zodoende middelen effectief en efficiƫnt in te kunnen zetten. In de proef ontwikkelden zich onderscheidende microklimaten die ook reflecteerde in de graad van besmetting. Dat betekent dat voor het onderzoek een bruikbare dataset voor de modellering beschikbaar komt. Al met al was dit wederom een geslaagde bijeenkomst van het Uireka netwerk."

Bron: Uireka

Publicatiedatum: