Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jaarrapportage 'Trips in systeemproeven met uien'

Insectenplagen vormen een steeds belangrijkere bedreiging van de uienteelt door veranderingen in weer en klimaat en beheersingsmogelijkheden. Uienvlieg, bonenvlieg en tabakstrips zijn de belangrijkste. Voor een toekomstbestendige uienteelt is inzicht nodig in de invloed van factoren die een rol spelen bij de ontwikkeling van deze plagen. In 2020 is er een aanzet gedaan voor monitoring op trips en de uien- en bonenvlieg. Dit werd door Uireka gedaan op 10 locaties in Flevoland en Zeeland, met diverse teeltsystemen. Na herhaling in 2021, met andere locaties, is de monitoring van 2020 herhaald in 2022, zo meldt Uireka.

In 2022 was dat op vijf locaties waarbij de uienteelt onderdeel was van een proef of innovatief teeltsysteem. Op één de vijf locaties werd een snellere stijging van de tripspopulatie gezien bij smallere gewasstroken, wat het gevolg kan zijn van binnenkomst van trips vanuit de rand. Op andere locaties werd dit verschil niet gezien, maar op een van deze locaties werden wel meer trips gevonden bij de bepaling in week 30. Ook werd er een effect van veldbonen als buurgewas gevonden; op twee locaties werden naast veldbonen in totaal meer trips gevonden dan bij andere buurgewassen.

Bekijk hier de conclusies over trips in uien

Bron: Uireka

Publicatiedatum: