Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lagere uienprijzen in Rusland bepalen exportprijs Kirgizisch product

Het gebruik van druppelirrigatie heeft de mogelijkheden van telers in Kirgizië om uien te telen aanzienlijk verbeterd, zegt Abdykerimov Eldiar, eigenaar van Agroplant. "De uienteelt in Kirgizië ligt op een vergelijkbaar niveau als vorig jaar. Ik denk dat de opbrengst vorig jaar iets groter was, maar niet veel. In Kirgizië zijn telers begonnen met druppelirrigatie, waardoor het speelveld voor hen veranderde: de opbrengst steeg naar 70 tot 90 ton per hectare. Bovendien is het uienareaal de afgelopen vijf tot zes jaar met ruim 50% toegenomen."

Agroplant heeft in het verleden al uien naar Europa geëxporteerd en nu wil het zijn export naar het continent graag vergroten, legt Eldiar uit. "We kijken naar Europa als exportmarkt voor onze uien. Ik heb ervaring met het verzenden van uien naar de EU, namelijk in 2018-2019. We importeren ook aardappelpootgoed, klasse E, uit Nederland. Op dat gebied hebben we sinds 2017/2018 met de EU-markt samengewerkt. Het is een zeer interessante, maar niet altijd gemakkelijke markt voor onze export. De grootste uitdaging is de zeer lange afstand tussen de EU en Kirgizië. Een vrachtwagen doet er doorgaans twee weken over voordat hij op bestemming is. Als de formaliteiten aan de grenzen soepel verlopen, kan het soms in 10 dagen."

De beperkte vraag heeft geresulteerd in lagere prijzen voor uien, en ook de prijzen in Rusland en andere buurlanden van Kirgizië zijn lager. "De prijzen halen niet het niveau van vorig jaar. Dit komt doordat de vraag bij onze buren niet groot is. Wij exporteren uien naar Rusland, maar de prijzen zijn er lager dan normaal, waarschijnlijk door een hoge gemiddelde opbrengst en de uitbreiding van het areaal. Dit geldt niet alleen voor uien, ook voor aardappelen zien we een soortgelijke trend", besluit Eldiar.

Voor meer informatie:
Abdykerimov Eldiar
Agroplant
Mob: +996 55 6810 100 (Kirgizië)
[email protected]

Publicatiedatum: