Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
nettowinst neemt af door hoge koersverliezen

Omzet Rijk Zwaan naar 593 miljoen euro

Veredelingsbedrijf Rijk Zwaan heeft de netto-omzet in boekjaar 2022/2023 met 11% zien stijgen naar 593 miljoen euro. De omzetstijging vond plaats in vrijwel alle gewassen en regio’s waar Rijk Zwaan actief is. Het wereldwijde marktaandeel bedraagt ongeveer 10%, laat het bedrijf weten. Ook het bedrijfsresultaat is door de omzetstijging, ondanks de sterk gestegen personeelskosten en overige bedrijfskosten, licht gestegen. Door de hoge koersverliezen nam de nettowinst wel af.

Ben Tax, directielid Rijk Zwaan, blikt terug op boekjaar 2022/2023: “Het afgelopen jaar konden telers en ketenpartners rekenen op een nog breder aanbod groenterassen. Elk jaar investeren we zo’n 30% van onze omzet in onderzoek en ontwikkeling. Dit boekjaar was dat 180 miljoen euro. Momenteel hebben we 29 gewassen in ons productaanbod, met groenterassen geschikt voor verschillende klimaatzones, teeltmethoden en consumentenwensen, wat een blijk is van onze voortdurende inzet voor innovatie.”

Rijk Zwaan introduceerde afgelopen boekjaar onder andere tomatenrassen met een hoge resistentie tegen ToBRFV, de eerste spinazierassen voor hydroponic teeltsystemen en betrad opnieuw de markt voor witlof en prei. Het groenteveredelingsbedrijf diversifieert haar veredelingsactiviteiten verder met aardbei, braam en framboos.

Toekomstgericht productaanbod
Als groenteveredelingsbedrijf kijkt Rijk Zwaan voor minstens zes tot zestien jaar vooruit, omdat dit de gemiddelde tijd is die nodig is voor de ontwikkeling van een nieuw groenteras. Ben Tax licht de bedrijfsinvesteringen van het afgelopen boekjaar toe: “Met het oog op de toekomst breidden we in het boekjaar 2022/2023 onze onderzoeks- en verdelingslocaties in Zuid-Spanje uit. Hier richten we ons op het ontwikkelen van groenterassen die geschikt zijn voor een steeds droger en warmer mediterraan klimaat. Daarnaast zijn we bezig met het opzetten van een nieuwe veredelingsfaciliteit in Brazilië voor gewassen voor een tropisch klimaat. Ondertussen breiden we in Dinteloord, West-Brabant, onze faciliteit uit om ons recent gestarte veredelingsprogramma voor kleinfruit te huisvesten.”

Focus op autonome groei
Telers, ketenpartijen en consumenten kunnen, naast het huidige brede aanbod in groenterassen, de aankomende jaren ook verbeterde kleinfruitrassen van Rijk Zwaan verwachten. “Door een nieuw veredelingsprogramma voor aardbei, braam en framboos te starten, diversifiëren we ons productaanbod. Dit sluit aan bij onze strategie van autonome groei. Hierdoor kunnen we in de toekomst een solide familiebedrijf blijven en een aantrekkelijke werkgever voor ons medewerkersbestand van bijna 4.000 collega’s. En zo kunnen nog meer mensen genieten van gezonde en lekkere groenten – en binnenkort ook van kleinfruit”, besluit Ben Tax.

De jaarrekening van Rijk Zwaan is gedeponeerd bij de KvK op 9 november 2023.

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl
www.rijkzwaan.nl

Publicatiedatum: