Vandaag 10 november is het de laatste dag van de 27e Euronion-bijeenkomst die dit jaar plaatsvindt in het Italiaanse Bologna. Het is een evenement dat handelaren, telers en onderzoekers van over de hele wereld, gespecialiseerd in de uiensector, samen rond de tafel brengt. De editie van 2023 is tot in de puntjes georganiseerd door Matteo Freddi van het Italiaanse teeltbedrijf Cipolle Freddi en kon rekenen op de medewerking van sprekers van hoog niveau, waaronder David O'Connor, coƶrdinator van het evenement.

Het thema dat telkens weer terugkwam, was dat de weersomstandigheden in 2023 een impact hebben gehad op de gehele uiencyclus, van het zaaien tot het oogsten en zelfs het opslaan en bewaren van de uien.

David O'Connor (vooraan) en Matteo Freddi

Tim Elcombe uit het Verenigd Koninkrijk wees erop dat er op Brits grondgebied zeer intense Fusarium-aanvallen zijn geregistreerd.

Greg Yielding

Greg Yielding uit de Verenigde Staten legde de nadruk op de ongelijke prestaties in de teelt: "In de VS hebben we teeltgebieden die onderling veel van elk verschillen, wat tot aanzienlijke verschillen in de opbrengst heeft geleid."

William Nannes

William Nannes zei dat sommige delen van Nederland het tot 39 dagen zonder regen hebben moeten doen, een record voor het land. Dit heeft in gebieden met grotere droogte geleid tot opbrengstproblemen, een lagere gemiddelde maatvoering en 10% minder grove uien. Het areaal besloeg 29.265 hectare in 2023.

"De situatie is in geen enkel land gemakkelijk", zei Freddi. "En dat heeft alles te maken met het weer dat niet langer beheersbaar is. Er wordt ook geopperd dat door altijd op hetzelfde land uien te telen die problemen nog groter worden. Daarom zijn er opkomende landen die zich kunnen onderscheiden, omdat ze voor het eerst uien planten in bepaalde gebieden." Een voorbeeld hiervan is Polen.

In 2024 zal de Euronion in Zweden worden gehouden, in de eerste week van november.

Matteo Freddi

Op de bijeenkomst in Bologna, met ook een rondleiding door de stad en een bezoek aan het Lamborghini Automobili-museum, waren er vertegenwoordigers van verschillende landen, waaronder Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Denemarken, Polen, Frankrijk, de Verenigde Staten, Italiƫ en Duitsland.

Sponsors van het evenement zijn machinefabrikant RG - Bulltec en zaadbedrijf Hazera.