Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees Jacobs en Trude Zonneveld, Syngenta:

“Weet wat je in de schuur hebt”

De uienexperts van Syngenta krijgen signalen dat de conditie van menige partij uien zorgelijk is. In veel gevallen ligt de oorzaak bij het uitzonderlijke teeltseizoen. Nauwkeurige monitoring en waar nodig extra ventileren en drogen kan helpen om achteruitgang te voorkomen.

“Begrijp me niet verkeerd”, begint Kees Jacobs zijn verhaal . “Het is echt niet overal kommer en kwel. Maar wij zien en horen regelmatig dat de kwaliteit van partijen uien nogal tegenvalt. Er zijn ook al partijen vroegtijdig geruimd, vaak met tarrapercentages tot wel 15%. Nou is dat niet echt een verrassing, gezien het verloop van het groeiseizoen. Veel percelen zijn pas in mei gezaaid en dat leidde vaak tot hoge percentages diknekken. Zulke partijen zijn nou eenmaal lastig te bewaren.” Maar ook andere factoren spelen een rol, vult collega Trude Zonneveld aan. “Er zit nogal eens bacterierot in een partij. Meestal zijn dat secundaire aantastingen waarbij de bacterie op beschadigd of verzwakt weefsel z’n kans pakte. Dat kunnen insectengaatjes zijn of rooibeschadiging. En ook zonnebrandplekken kunnen invalspoorten zijn. En de weersomstandigheden in augustus waren gunstig voor de ontwikkelingen van bacteriën.”

Inspecteren en ventileren
Om verdere achteruitgang van de kwaliteit te voorkomen is nauwkeurige monitoring van de partij van cruciaal belang, stelt Jacobs. “Vliegjes boven de hoop of een afwijkende lucht kunnen signalen zijn. Maar ook als de RV na het drogen weer snel oploopt en niet stabiliseert rond de 80% is het tijd voor een grondige inspectie.” De uienexpert adviseert om bij een inspectie vooral verder te kijken dan de bovenkant van de hoop. “Graaf minimaal een halve meter diep op meerdere plekken en snij een flink aantal uien door. Niet alleen horizontaal, wat gebruikelijk is, maar ook verticaal. Rot begint vaak aan de kop of de kont van de ui en dat zie je beter bij verticaal doorsnijden.” Vrij vocht zit bij klamme partijen vaak onder de eerste huid. “Dus pel ook van een aantal uien de buitenste huid er af om te kijken of daar vocht zit”, adviseert Zonneveld. “Als dat zo is, of als de partij niet meer ritselt, moet je gewoon weer gaan ventileren en het liefst met een kachel erbij. Terugkoelen komt later wel weer. En als niet vocht maar rot het belangrijkste probleem is, is versnelde afzet wellicht een betere oplossing.”

Voor partijen zonder bewaarproblemen, en dat zijn er gelukkig ook genoeg, is dit de tijd om te controleren of de MH-bespuiting goed heeft gewerkt. “Zet een aantal uien op potgrond weg bij ongeveer 15 graden en hou de grond vochtig. Na een paar weken wordt vanzelf duidelijk of de uien kiemen of niet”, aldus Jacobs.

Voor meer informatie:
Trude Zonneveld
Kees Jacobs
Syngenta Seeds
T +31 657 312 075
[email protected]
www.syngenta.com

Publicatiedatum: