Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Twijfels over onbalans tussen areaalcijfers en zaadverkoop rode uien

Bootje Afrika zorgt voor reuring op uienmarkt

Tholen - Plots kwam er vorige week donderdag wat reuring in de uienmarkt toen een boot met uien gevuld moest worden. "Ineens gingen de telersprijzen en ook de baalprijzen in de lift. De prijs van de middelsortering zat rond de 35 cent in de baal, maar inmiddels wordt de 40 cent weer aangetikt", vertelt Eric Moerdijk van Monie uit Nieuwdorp.

Hij verwacht dat het huidige prijsniveau wel stand kan houden. "Normaal verloopt deze tijd van het jaar van half november tot de Kerst vrij stabiel met Senegal als grootste afnemer. We zijn in deze tijd van het jaar toch vooral van West-Afrika afhankelijk. Positief is dat ook Europese landen actief aan het informeren zijn, dat zijn nog geen grote volumes, maar het zou mooi zijn als we op een gezonde manier een stapje naar boven kunnen maken."

Wel blijft de kwaliteit van de uien volgens Eric boven de markt hangen. "De kwaliteit van de verschillende partijen wisselt sterk. Je ziet dat de betere partijen momenteel gretig worden vastgelegd, maar de vraag is in hoeverre de mindere partijen aanwezig blijven. Er zijn nogal wat partijen met een fusariumpje of inwendige problemen."

De rode uien zijn het hele seizoen al hoog geprijsd. "Deze zitten ook nog steeds in de lift, maar wel zijn er twijfels over de waarheid van de areaalcijfers. Die komen niet overeen met de zaadverkoop en op die areaalcijfers is de stemming toch grotendeels gebaseerd. De vraag is wat er straks gebeurt als de areaalcijfers niet kloppen en er toch meer kunnen zijn dan verwacht."

"Bovendien blijft de handel met deze hoge prijzen erg risicovol. Als een partij tegenvalt qua grofte of tarra en je mist bijvoorbeeld 10% op een aankoopprijs van 60-70 cent, dan heb je het over serieus geld. Wel leert de ervaring dat als de belangen groot zijn, de prijs van rode uien makkelijk in stand zijn te houden dan geel", besluit Moerdijk.

Voor meer informatie:
Monie Nieuwdorp
Hertenweg 61
4455 TK Nieuwdorp
+31 (0)113 612845
[email protected]
www.monie.nl