Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw-Zeelandse uiensector op weg naar toegang tot Chinese markt

De Nieuw-Zeelandse uiensector viert een belangrijke stap richting de toegang tot de Chinese markt. Momenteel wordt 90% van de uienoogst van Nieuw-Zeeland geƫxporteerd, wat $182 miljoen bijdraagt aan de nationale economie van de export van 151.000 ton, voornamelijk naar Europese landen en Indonesiƫ tijdens het seizoen 2022/2023. De lucratieve Chinese markt blijft echter onaangeroerd voor Nieuw-Zeelandse exporteurs, hoewel daar nu dus verandering in lijkt te gaan komen.

Een delegatie uit Nieuw-Zeeland is onlangs teruggekeerd uit Shanghai na het ondertekenen van een memorandum van overeenstemming met een Chinese import-exportvereniging om de bilaterale uienhandel te vergemakkelijken. James Kuperus, de CEO van de brancheorganisatie Onions New Zealand, toonde zich optimistisch over deze ontwikkeling en stelde dat het Nieuw-Zeelandse telers een extra exportmarkt biedt.

"Het potentieel is aanzienlijk. Onze voorspellingen geven aan dat we binnen vijf tot tien jaar uien ter waarde van $50-60 miljoen naar China kunnen exporteren zodra we markttoegang hebben. We zijn enthousiast over de toekomst, hoewel er nog hobbels te nemen zijn in het proces daarnaartoe," zei Kuperus.

Hij erkende ook de complexiteit van het opzetten van bioveiligheidsprotocollen om het risico op plagen en ziekten in beide markten te beheersen. Hij benadrukte de noodzaak van sterke bioveiligheidsprotocollen en verklaarde dat het onderhandelingsproces tussen de twee regeringen nog gaande is.

Kuperus was hoopvol dat Nieuw-Zeelandse uien binnen de komende 2 tot 5 jaar toegang gaan krijgen tot de Chinese markt, maar hield rekening met de mogelijkheid van een langere tijdlijn. Hij merkte ook op dat Nieuw-Zeeland slechts kleine hoeveelheden Chinese uien importeerde tijdens het laagseizoen, wat slechts een fractie vormde van de binnenlandse markt van ongeveer 50.000 ton.

In 2022-2023 waren er ongeveer 75 uientelers in Nieuw-Zeeland met een areaal van zo'n 500 hectare. De export van groenten, voornamelijk uien en pompoenen, piekt meestal in maart.

Bron: rnz

Publicatiedatum: