Het land is bezet geweest door Portugal en Nederland, maar in 1677 overgenomen door Frankrijk. In 1854 werd dit officieel een kolonie van Frankrijk, tot 1960 toen het land onafhankelijk werd. Horti-Consult International bezocht op hun jaarlijkse reis het 'land van de hartelijke gastvrijheid': Senegal. Hieronder traditiegetrouw het reisverslag.

De verdere geschiedenis van het Afrikaanse land slaan we even over. Google is hier je vriend. We pakken de draad op bij het bezoek van de Nederlandse ambassade in Dakar. Hier is het team met teeltadviseur hartelijk ontvangen door Vivian Ndamba Djeumen, die Agricultural Policy Advisor is. Zij heeft gezorgd, dat de mannen in contact zijn gekomen met bedrijven in Senegal.

Vivian is tussenpersoon tussen de Nederlandse bedrijven en bedrijven in Senegal op agrarisch gebied. Er komen nieuwe projecten op het gebied van agrarische bedrijven. De verwachting is dat er de komende jaar veel ontwikkeling zal plaatsvinden op agrarisch gebied. De vraag naar agrarische producten in dit land zijn zeer groot met goede prijzen.

Agroseeds
De Nederlanders bezochten de proefbedrijven van Agroseeds. Hier zijn vier kassen gebouwd door Greentech. Hier worden proeven gedaan van rassen en introductie van nieuwe rassen. Men was bezig met het opzetten van de nieuwe teelten voor nieuwe seizoen.

QVS
Het bedrijf QVS is opgericht door vier personen, vier jaren geleden. De oppervlakte beslaat 250 hectare. Het bedrijf wil graag uitbreiden. Alle gronden worden beregend d.m.v. T-Tape. Grondwater wordt opgepompt van 200 meter diepte. Gefilterd is het water van goede kwaliteit. QVS teelt uien, bonen en pepers.

Uien worden rechtstreeks gezaaid met een 120 dagen uitgroeiduur. Hierna worden deze 3 tot 5 dagen gedroogd op het land. Hierna opgeslagen in grote hallen en binnen 4 weken verhandeld. In tegenstelling tot Nederland, kunnen ze de uien hier slechts 4 weken bewaren. In Nederland is dit 7 maanden. De komende 25 jaar wordt er een toename van 50% verwacht van het uienverbruik. Uienverbruik in Europa is tussen 5 kg en 9 kg. In Afrika is dit 40 kg. Er worden veel uien geïmporteerd vanuit Nederland. De uien zijn hier 4x keer zo duur als in Nederland.


Tussendoor werden ook lokale markten bezocht

Wereldwijd komt er minder beschikbaarheid voor productie door goede akkers. Er werken hier 45 mensen, samen met seizoenmedewerkers komt het totaal op 116. Het streven is zoveel mogelijk handwerk om de lokale bevolking kansen te bieden. Arbeidsmedewerkers kosten bedragen omgerekend 6,- euro per dag.

Lesdat
Dit bedrijf is opgezet door 3 Senageelse familie, voor 10 mln dollar is er geïnvesteerd in 50 hectare netkassen. De teelt wordt in oktober gezaaid en teelt duurt van januari tot juli. Er worden hier komkommers, tomaten, paprika/pepers en papaja geteeld. Prijzen van komkommers zijn hier zeer hoog. Dit varieert van 10 tot 15 euro per kilo. Tomaten worden verkocht voor 15 euro de kilo. Tomaten worden dan ook het rode goud genoemd. Er worden door tekorten zelfs tomaten naar Senegal geïmporteerd vanuit Marokko. Importkosten zijn hiervoor 30%, met handelskosten en transport komt dit totaal op 50% kosten.

De mannen zijn ook toeristisch bezig geweest. Slaveneiland Gorée en Sant Louis, de hoofdstad van de gelijknamige regio, zijn bezocht. Over de etymologie van de Franse benaming Gorée bestaan twee versies. Een zou verwijzen naar het Zuid-Hollandse voormalig eiland Goeree, een andere naar 'Goe Ree' oftewel Goede Rede. De Nederlandse West-Indische Compagnie bouwde er twee forten. Sinds 1978 staat het eiland op de werelderfgoedlijst van Unesco.

SCL: Societe de Cultures Legumieres
In 2006 is Societe de Cultures Legumieres SCL gestart met 200 hectare vollegrondsteelt. Dit met 2 eigenaren. Michael Laurent is een van de eigenaren met een goede visie en zeer sociaal bewogen. Afzet is altijd van tevoren geregeld. Veel gaat er naar Engeland en Nederland. Totaal nu 1400 hectare mais, 300 hectare bonen, 300 pompoenen, en 300 hectare uien. De rassen komen meestal van Sakata-Seeds of AgroSeeds.

In totaal zijn er 3 productielocaties in Noord Senegal. Het bedrijf ligt kort bij een zoetwaterrivier. Land kan hier niet gekocht worden maar is in gebruik. In totaal 7000 mensen personeel. Allemaal lokale mensen. Grootste uitdaging bij de start van het bedrijf was de financiering. Geen eigendom van grond, dus geen banken die interesse hadden om te financieren. Ook heeft het personeel geen agrarische achtergrond. Personeel is goed gemotiveerd en wil zich graag verder ontwikkelen.

Er wordt geen huisvesting geregeld maar wel een dokter, scholen en eten. 60 procent van het personeel is vrouw. De basiskosten zijn 4 euro per dag inclusief het eten. Er wordt per telefoon betaald wat gangbaar is in Senegal. Er is slechts sinds 1986 zoet water beschikbaar, door het bouwen van een dam verderop in de rivier. Waardoor er geen zout water van de zee meer landinwaarts kwam. Water is van goede kwaliteit. Klimaat in Senegal is zeer stabiel, na 15 oktober regent het niet meer.

Ook Primeale werd met een kort bezoek van de mannen van Horti-Consult International vereerd. Hier hebben de mannen vooral gesproken over het transport naar Europa. Er gaan slechts 1 tot 2 vrachtschepen van Dakar naar Rotterdam. Het transport kost verhoudingsgewijs nog veel tijd. Op het bedrijf zelf was op dit moment weinig te zien.

Conclusie
Na het bezoek aan Senegal concluderen de teeltadviseurs dat het een land met veel mogelijkheden is maar met weinig agrarisch achtergronden. Wel bezit het land de basis om op agrarisch gebied belangrijk te worden. Er moet op dit gebied nog veel ontwikkeld worden maar dit geeft de bewoners meer mogelijkheden om zich verder te kunnen ontwikkelen. Over het algemeen een land met veel diversiteiten en ook op toeristisch gebied nog onderschat.

Voor meer informatie:
Horti-Consult International

www.horti-consult.nl