Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwitsers consumeren jaarlijks 5 kilo uien

Uien behoren tot de meest geconsumeerde groenten in Zwitserland. De jaarlijkse consumptie per hoofd van de bevolking is meer dan 5 kilo uien. In tegenstelling tot veel groenten, zijn uien het hele jaar door te koop uit lokale teelt. De gele ui is qua areaal de op één na belangrijkste vollegrondsteelt na wortelen.

De oogsttijd van uien loopt van april tot november. Zwitserse uien zijn echter het hele jaar door verkrijgbaar, want van november tot mei komen ze uit de bewaring. In 2022 werden op meer dan 1.300 hectare verschillende uienrassen geteeld. Vaud, Bern en Solothurn zijn de grootste Zwitserse uientelers.

Uientelers trotseren de uitdagingen
Ondanks de uitdagingen van de afgelopen jaren is het teeltgebied voor uien toegenomen en komen de gele uien, inclusief slagersuien, dit jaar uit op een areaal van 997 hectare. Samen met de andere uienrassen zoals de bosui of de sjalot, worden in Zwitserland op 1.391 hectare uien geteeld. In 2022 werden er daarnaast toch nog 9.563 ton gele en slagersuien, evenals rode en witte uien geïmporteerd.

Bron: lid

Publicatiedatum: