Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agri Saaten GmbH:

"Italiaanse uienrassen steeds meer in Noord-Europa geteeld"

Het veredelingsbedrijf Agri-Saaten kijkt terug op een spannend 2023. Eind juni werd een deel van het wortelveredelingsbedrijf genaamd Carosem GmbH verkocht aan Enza Zaden. Ondertussen was er ook bij het familiebedrijf gevestigd in Bad Essen volop bedrijvigheid, meldt mededirecteur Hendrik Müller. Het productportfolio van het bedrijf werd onder meer verrijkt met een groot aantal innovatieve groenterassen.

Hoewel een deel van het wortelveredelingsprogramma van het zusterbedrijf Carosem GmbH werd verkocht, kon een ander deel behouden blijven. "De beproefde en reeds op de markt gevestigde wortelrassen Caravel F1, Bengala F1 en Carrillon F1 zullen nog steeds bij ons verkrijgbaar zijn. Daarnaast willen we ook twee nieuwe proefrassen op de markt brengen. Dit zijn zogenaamde Nantaise-rassen, die na ongeveer 120 dagen kunnen worden geoogst en ook mooi afgerond en homogeen zijn. Ze moeten zich nog bewijzen in de verwerking en het proefzaad is beschikbaar vanaf 2024", legt Müller uit.

Italiaanse uienrassen
Sinds kort is Agri Saaten de nieuwe exclusieve partner van Maraldi Sementi uit Italië voor de DACH-landen en Tsjechië en Slowakije. Hierdoor kon het portfolio op het gebied van bladgroenten en salades worden uitgebreid. Müller: "Nieuw in het programma zijn de babyleaf-rassen Batavia Afrodite, Tango Icebat en rode Batavia Frecciarosse, de twee veldslarassen Dali en Excel en de rucolarassen Sele F1 en Rubicon F1. Maar we hebben ook Amerikaanse en Italiaanse uienrassen. Over het algemeen zien we bij de uien een trendverschuiving van de klassieke Rijnsburger-uien naar de Italiaanse rassen. De teelt van de laatste categorie verplaatst zich steeds meer van Zuid-Europa naar het noorden en deze uienrassen kunnen tegenwoordig ook in Midden-Duitsland worden geteeld. We hebben al verschillende sjalotrassen succesvol getest en deze zullen we nu ook aanbieden in het komende seizoen, met name het ras Noa. Bovendien heeft onze vroege Japanse ui Lustar F1 zich nu ook gevestigd als plantui."

Door de overname van een Deense spinaziekweker heeft Maraldi Sementi en dus ook Agri Saaten vanaf 2024 eveneens toegang tot een breed scala aan babyleaf-spinaziesoorten. Een ander stokpaardje van Agri Saaten is al vele jaren het gebied van wortelgroenten, benadrukt Müller. "We blijven het pastinaakprogramma pushen en zijn hier begonnen met de veredeling die we van Hazera hebben overgenomen, met Victor F1 (vroeg), Vulcan F1 en Viper F1."

v.l.n.r.: De sjalot Noa, de Japanse ui Lustar F1 en de pastinaak Victor F1

Suikermaïs en kruiden
De belangrijkste producten van het bedrijf zijn echter nog steeds zomeruienzaad en suikermaïs. "Op het gebied van suikermaïs hebben we een nieuw vroeg ras genaamd Sprinter F1. Dit ras is zeer compact in vergelijking met onze vroege topper Sweet Nugget F1. Verder hebben we in het tendersegment een nieuw ras genaamd Takeoff F1. We introduceren ook nieuwe genetica uit de VS, die we nu in proef aanbieden."

De afgelopen jaren heeft de relevantie van kruidenassortimenten eveneens aan betekenis gewonnen, merkt Müller op. "Ook hier willen we ons verder specialiseren. Vooral bij peterselie (Sombre, Smaragd), dille (Annette, Dinos), kiemgroenten (Speedy), pot- (Compacta) en veldbasilicum (Genua Star) en koriander (Jantar) hebben we veel nieuwe rassen, zowel voor conventionele als biologische teelt. Hier zijn we begonnen met de verdere ontwikkeling van onze rassen." Het programma van Agri Saaten wordt afgerond met nieuwe rassen in het assortiment augurken, schorseneren, tuinbonen en rode bieten.

Microplasticvrije coating
Agri-Saaten gebruikt al lang een microplasticvrije coating, ook in combinatie met een biostimulant. "Hier zien we zeer goede toekomstperspectieven om de groei van de plant te versterken, in een tijd waarin steeds minder systematisch werkende stoffen beschikbaar zijn. Daarnaast proberen we onze klanten te ondersteunen met zaadoptimalisaties zoals priming, coating, inkruising en kalibratie", zegt Müller tot slot.

Voor meer informatie:
Hendrik Müller
Agri-Saaten GmbH
Tel: +49 5472 9770012
h.mueller@agri-saaten.de
www.agri-saaten.de

Publicatiedatum: